Presidendikandidaadiks püüdlejad heitlevad New Hampshire`is

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide New Hampshire' osariigis algasid täna presidendikandidaatide eelvalimised. Vabariiklaste kandidaatide seas juhib küsitlusi ärimagnaat Donald Trump, demokraatidest edestab Vermonti senaator Bernie Sanders endist välisministrit Hillary Clintonit.

USA suuremad erakonnad alustasid oma presidendikandidaadi väljaselgitamist nädala eest valimiskoosolekutel Iowa osariigis, kus Clinton edestas ülinapilt Sandersit, vabariiklastest aga väljus võitjana Texase ülikonservatiivne senaator Ted Cruz, keda Trump süüdistas valimispettuses. Tugeva tulemuse tegi Iowas napilt Trumpile alla jäänud Florida senaator Marco Rubio.

Kuigi New Hampshire on väike osariik, annab tema positsioon pikas valimiskalendris talle erilise tähtsuse. Tavapäraselt määrab New Hampshire eelvalimiste tooni ja sõelub välja nõrgimad. 

Ajalooliselt peetakse New Hampshire'i oluliseks sellepärast, et 1952. aastal seadsid Teise maailmasõja veteranid selles osariigis vabariiklaste nimekirjas üles Dwight Eisenhoweri kandidatuuri. Eisenhower ise ei olnud üldse veel kindel, kas ta tahab presidendiks saada. Võit tagas talle tee Valgesse Majja.

Pärast seda on 16 presidendivalimistel 13 New Hampshire'is oma erakonna eelvalimised võitnud kandidaati saanud ka riigipeaks. Ülejäänud kolmel korral on presidendiks saanud osariigis teiseks jäänud poliitik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles