Soome saatis 2015. aastal maalt välja rekordarvu inimesi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kaudu Põhja-Soome saabunud migrandid Tornio bussijaamas.
Rootsi kaudu Põhja-Soome saabunud migrandid Tornio bussijaamas. Foto: Scanpix/AFP

Möödunud aastal saatis Soome välja 279 inimest, kellest kolmandiku puhul oli deporteerimise põhjuseks kuriteo toimepanemine, lisaks andsid alust puudulik sissetulek või lahutus.

Maalt välja saadetud mittesoomlaste arv on alates 2009. aastal Espoo Sello kaubanduskeskuses fataalselt lõppenud tulistamisest alates pidevalt tõusnud. Prisma peremarketis neli sealset töötajat surnuks tulistanud Albaania kodanik Ibrahim Shkupolli oli riiki sisenenud kui varjupaigataotleja.

Shkupolli töötas Prismat varustava firma juures laotöölisena ning tema elamisluba oli mehe kriminaalsest taustast hoolimata pikendatud.

«Pärast Sello sündmusi oli maalt väljasaatmise otsuse tegemine lihtsam,» ütles Olli Koskipirtti Soome migratsiooniametist.

Deporteerimiste arv tõusis 2009. aastal 80-lt 216-le ning trend on kasvav.

Koskipirtti sõnul on deporteeritutest ühe kolmandiku puhul põhjuseks nende Soomes viibitud aja jooksul toimepandud kuritegu.

Ülejäänute puhul on levinumateks põhjusteks piisava sissetuleku puudumine või lahutus Soome kodanikust.

Möödunud aastal tegi politsei 380 maalt väljasaatmise ettepanekut, mis on arvuliselt väiksem kui 2014. ja 2013. aastal, kuigi sisserännanute arv oli 2015. aastal rekordkõrge. Ettepanekute rahuldamise protsent oli aga see-eest suurem.

«Politseitöö kvaliteet on tõusnud. Väljasaatmised on vastavuses saabunute arvuga, seega on tõenäolisem, et politsei ettepanek lõpeb väljasaatmisega,» ütles Korkipirtti.

279 väljasaadetu osas statistika hetkel puudub, mistõttu pole veel võimalik kinnitada, et antud isikud on praeguseks maalt lahkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles