ÜRO raportöör: Ungari valitsus nõrgestab riigis demokraatiat (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orban
Ungari peaminister Viktor Orban Foto: SCANPIX

ÜRO inimõiguste raportöör süüdistas teisipäeval Ungari parempoolset valitsust sadade seaduste läbisurumises, mis «nõrgestavad hästitoimivat demokraatiat» ja seavad piiranguid inimõigusrühmituste tegevusele.

Valitsus on «kõrvaldanud täitevvõimu tegevuselt olulise kontrolli ja surunud kuue aastaga parlamendis läbi üle tuhande seaduse,» ütles ÜRO raportöör Michel Forst pärast kaheksapäevast visiiti Budapesti, mille käigus ta kohtus valitsuse ja kodanikurühmituste esindajatega.

«Drastilised muudatused Ungari põhiseaduses on nõrgendanud konstitutsioonikohtu rolli ning tugevdanud valitsuse kontrolli kohtuvõimu, ajakirjanduse, usuorganisatsioonide ja teiste avaliku elu valdkondade üle, mis otseselt või kaudselt mõjutavad inimõigusi,» märkis raportöör.

«Selle tulemusena on inimõiguste kaitsjad Ungaris sunnitud üha enam töötama politiseeritud ja polariseerunud õhkkonnas.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles