Poolakaid ärritab solvav ajalooline viga (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitzi koonduslaagri värav.
Auschwitzi koonduslaagri värav. Foto: SCANPIX

Poolat ärritab riigi okupeeritud lõunaosas Teise maailmasõja ajal asunud Auschwitz-Birkenau natsionaalsotsialistliku Saksamaa rajatud surmalaagri nimetamine Poola surmalaagriks.

Poola võimud on nõudnud poliitikutelt ja meediaväljaannetelt eksimuse korral vea parandamist. Teiste seas tegi sama vea ka Ameerika Ühendriikide president Barack Obama, kes hiljem selle pärast kahetsust avaldas. Varssavi hinnangul paneb ka pelgalt geograafiline viide Poola õlule osa süüst holokausti pärast.

Levinud vea vältimiseks on poolakad nüüd loonud mobiiliäpi «Mäleta», mis aitab 16 keeles vältida viidet ajaloolisele veale. Rakendust saab kasutada Microsoft Wordi ja Aplle´i tekstitoimetamise süsteemis, kus korrektor märgib punasega ära viite Poola surmalaagritele või Poola koonduslaagritele.

«Et maailm mäletaks, et polnud mingisuguseid Poola surmalaagreid. Olid ainult natsionaalsotsialistliku Saksamaa koondus- ja hävituslaagrid,» selgitatakse rakenduse kodulehel.

Poola lõunaosas asuv Oświęcimi linna sõjaväegarnison muudeti koonduslaagriks 1940. aastal, kui riik oli okupeerinud natsionaalsotsialistliku Saksamaa vägede poolt ja sinna toodi esimesed rongitäied vange, kes olid peamiselt Poola vastupanuvõitlejad.

Lähedalasuva Birkenau surmalaagri ehitustöödega alustati 1941. aastal ning täisvõimsusel rakendati see tööle kaks aastat hiljem.

Erinevatel andmetel tapeti või suri kurnatuse, haiguste ja nälja tagajärjel 1945. aastani tegutsenud Auschwitz-Birkenau surmalaagris kuni poolteist miljonit inimest. Suurem osa ohvritest olid juudid, kuid hukkunute seas oli ka mustlasi, sõjavange, poliitilisi vange ja vaimulikke.

Pärast natsionaalsotsialistliku Saksamaa langemist tegutses aastail 1945-1947 seal NKVD laager.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles