Leedu sotsiaaldemokraadid: president avaldab valitsusele survet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė (vasakul) ja sotsiaaldemokraadist peaminister Algirdas Butkevičius.
Leedu president Dalia Grybauskaitė (vasakul) ja sotsiaaldemokraadist peaminister Algirdas Butkevičius. Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaitė avaldab valitsusele silmnähtavat ja erapoolikut survet, kinnitas Leedu Sotsiaaldemokraatlik Partei ja küsis, kas riigipea taotleb valitsuse tagandamist.

«Sotsiaaldemokraate üllatab, et nende juhitav valitsus satub viimaselt pidevalt Grybauskaitė vaatevälja ja surve alla. Seepärast on erakonnal tekkinud küsimus: kas riigipea võib sel viisil taotleda valitsuse tagasiastumist ja uue moodustamist - praegu on võimalik vähemusvalitsus,» seisis täna üllitatud erakonna avalduses.

Sotsiaaldemokraadid vastasid nii partei juhile, peaminister Algirdas Butkevičiusele suunatud riigipea üleskutsele läheneda koalitsioonivalitsuses Korda ja Õiglust esindava keskkonnaministri Kęstutis Trečiokase ametisse jäämise ja muudele viimaste päevade pakilistele poliitilistele küsimusele põhimõttekindlalt.

Teatavasti tegi keskkonnaminister Druskininkai linnapea Ričardas Malinauskase palvel ettepaneku muuta valitsuse määrust ja tühistada Vijūnėlė häärberit ümbritseva kaitse- ja kuurortala piirangud ning pärast eitas sellise palve saamist.

Sotsiaaldemokraatide avalduses kinnitatakse, et pinget presidendiadministratsiooniga oli tunda juba valitsuse ametisseastumisel, kuid see kasvab pidevalt.

Riigipea on korduvalt arvustanud pärast 2012. aasta parlamendivalimisi moodustatud vasaktsentristlikku valitsust ja öelnud, et ei oota sellelt midagi.

«Ma ei oota sellelt enamusvalitsuselt kuigi palju, olen seda algusest peale rääkinud. Seepärast on nõudmised sellele valitsusele väikesed. Ei ole minu võimkonnas valitsusenamust muuta, selle valisid valijad, pean töötama selle seimikoosseisuga, mille kinnitasid valijad,» ütles Grybauskaitė.

Praegu moodustavad Leedu valitsuskoalitsiooni sotsiaaldemokraadid, Tööerakond ning Kord ja Õiglus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles