Põhja-Korea süüdistab Lõuna-Koread inimröövis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seinamaaling endisest riigijuhist Kim Il-sungist Põhja-Koreas
Seinamaaling endisest riigijuhist Kim Il-sungist Põhja-Koreas Foto: CHINA DAILY/REUTERS

Viimase nädala jooksul on Lõuna-Korea tähelepanuväärselt suure hulga Põhja-Koreast põgenevaid inimesi vastu võtnud, kellest osa on kõrge profiiliiga riigiametnikke, neist kaks diplomaadid. 

Ületulijate hulka kuulub samuti 13-liikmeline grupp töötajaid Põhja-Koreale kuuluvast, kuid Hiinas tegutsevast restoranist. Põhja-Koreale kuulub üle 130 restorani tosinas riigis, restoranide kasum suunatakse otse Pyongyangi, vahendab CNN. New York Times aga kirjutab, et põhi süüdistab lõunat töötajate röövimises ja nõuab nende kohest väljaandmist. 

Põgenike hulka kuulub ka üks Põhja-Korea kolonel, kes tuli üle 2015. aastal, avalikustas Lõuna-Korea, kuid rohkem infot kohalik kaitseministeerium isiku kohta ei andnud. Teada on, et ta oli RGBst, mis on Põhja-Korea luureagentuur ja otseselt diktaator Kim Jong Uni käsutuses koos Büroo 121-ga.

Büroo 121 tegeleb küberoperatsioonidega ja seda peetakse mitme Lõuna-Korea valitsust, panku ja meediaväljaandeid tabanud rünnakute põhjustajaks. Samuti usuvad USA ametnikud, et Büroo on 2014. aasta Sony Picturesit tabanud kallaletungi eest vastutav.

Koloneli ületulek lõunasse on ainult osa suuremast loost, kirjutab CNN. On väga ebatavaline, et Lõuna-Korea midagi sellist avalikustab. Tavaliselt hoitakse põhjast tulevad põgenikud saladuses, et mitte ohtu seada ületulijate maha jäänud perekonnalikmeid.

Lõuna-Korea hinnangul on taoline riigihülgajate arvu kasv märk sellest, et majanduslikud sanktsioonid, mis Põhja-Korea vastu kasutusele võeti, töötavad, ja rahvas näitab oma arvamust riigist lahkumisega. Sanktsioonid kehtestati Põhja-Koreale peale seda, kui hakkasid levima teated, et riik teeb ohtlikke relvakatseid, mis ähvardavad piirkonna veelgi ebastabiilsemaks muuta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles