Täna toimus Putini otseliin (6)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Täna Eesti aja järgi 12.00 algas Venemaa presidendi Vladimir Putini igakevadine otseliin, kus Venemaa president vastab rahva esitatud küsimustele. President vastab sedasi otse-eetris küsimustele juba 14. korda.

Saade kestis 3 tundi ja 40 minutit. Putinile tehti üle 3 miljoni kõne, saadeti vähemalt 400 000 tekstsõnumit ja küsiti üle 300 000 küsimuse. Lisaks sai tänavu esitada küsimusi ka suhtlusvõrgustiku https://vk.com kaudu või salvestades videokõne.

Saatejuhtideks olid sel aastal Valeria Korabljova ja Jevgeni Rakov.

Mullu kestis otseliin 3 tundi ja 58 minutit ja ületas riigipeale esitatud küsimuste rekordi. Rohkem kui kolmest miljonist küsimusest jõudis president vastata 55-le.

Esimene selline üritus leidis aset 2001. aastal Putini esimesel ametiajal presidendina. Suur osa esitatavatest küsimustest on tavaliselt Venemaa erinevate piirkondade elu puudutavad, ent alati vastab president ka välispoliitilistele küsimustele, kasutades võimalust maailmas toimunu Kremli prisma läbi selgitamiseks.

BLOGI: Vene president vastab rahva küsimustele

15:50 Putini otseliin on lõppenud. Seekordne saade kestis 3 tundi ja 40 minutit.

15:47 Küsimus: Kas te vannute?

Vastus: Jah, aga üldjuhul enda peale.

15:45 Järgmine küsimus on samuti lapselt. «Millises koolis peab, et presidendiks saada?»

Putini vastab, et oluline on hästi õppida, kool pole oluline.

15:41 1. klassi tüdruk Alina küsib Putinilt, kas naine võib ka Venemaa presidendiks saada, sest ta isa ütleb, et ainult Putin suudab Ameerikaga hakkama saada.

15:25 Majandusraskustele vaatamata kehtestatakse alates järgmise aasta algusest ümbertöötlusmaks, sõnas Putin. Vastav seadus võeti vastu juba 2014. aasta lõpus.

15:18 Tänane saade on kestnud juba kauem kui 2001., 2002., 2003., 2005., 2006., 2007. ja 2008. aastal. Putini kõige kauem kestnud otseliin toimus 2009. aastal, kus president vastas küsimustele kokku 4 tundi ja 25 minutut.

15:15 Putin Mägi-Karabahhi konfliktist: Venemaa on huvitatud selle lahendamisest.

«Venemaa aitab mõlemaid, aga lõpplahenduse leidmine on siiski Armeenia ja Aserbaidžaani rahva käes,» ütleb Putin.

15:10 Teemaks tuleb lõpuks ka Ukraina. Venemaa president nimetab Ukraina juhtkonda oligarhideks, viidates Panama paberite leidudele. Varem on Putin aga välja öelnud, et Panama andmeleke oli hoopis rünnak Venemaa vastu.

15:00 Vene president on praeguseks vastanud inimeste küsimusele kolm tundi.

14:57 Vene presidendi ekspertide nõukogus töötavast eksrahandusminister Aleksei Kudrinist võib saada üks kogu asejuhtidest, ütles president Vladimir Putin.

«Leppisime kokku, et ta hakkab aktiivsemalt tööle presidendi ekspertnõukogus. Ehk saab temast üks selle asejuhtidest,» lausus Putin.

Kudrin hakkab tegelema strateegilise arengu küsimustega, ütles Putin. Kudrin kui Putini sõnul üks vähestest kasulikest ekspertidest, oli pikalt seisukohal, et ei soovi avalikus sektoris töötada, lisas ta.

14:36 Vene põllumehe hirm – lääne sanktsioonid kaovad

Putin ütleb, et ei usu, et sanktsioonid lähiajal tühistatakse, kuigi tema sõnul on Minski lepped suures osas täidetud. Lisades, et «see tähendab, et me säilitame samuti nende toodete vastased sanktsioonid.»

14:15 Kahe tunni jooksul on Putin vastanud 40 küsimusele, vahendab RT.

Foto: Michael Klimentyev/Sputnik

14:10 Ära küsiti ka Panama paberite skandaali puudutav küsimus: miks te ei reageeri lääne laimule offshore-firmade kohta?

Putin: See ei ole laim. Roldulgin ostab läbi offshore-firmade oma muusikainstrumente. Need pillid, mis ta ostis – kaks viiulit ja kaks tšellot – on unikaalsed. Ta kulutas neile rohkem kui ühelegi teisele pillile varem.

14:00 Kes on Venemaa jaoks parem valik, Trump või Clinton?

Putini vastus jääb ebamääraseks: iga Venemaa suhtes lugupidavalt käituv president on tema jaoks ok.

13:50 Putin olümpiamängudele mittepääsemisest: kõigeks tuleb valmis olla

Vene presidendi Vladimir Putini sõnul peab valmistuma olukorraks, kus Venemaa kergejõustiklasi ei lubata sel suvel Rio de Janeiro olümpiamängudele. «Meie sportlased on keerulises olukorras. Kõigeks peab valmis olema.»

Ta lisas, et Maailma Antidopinguagentuur WADA vaatab praegu uuesti läbi meldooniumiga seotud küsimused – kasutamise, preparaadi kliinilised omadused ja kuidas see organismist väljub.

«Me loomulikult võitleme õiglase otsuse eest. Venemaa spordiminister, meie spordiorganisatsioonid teevad koostööd heade rahvusvahelise tasemega advokaatidega ja uurivad küsimuse eri külgi,» märkis president.

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) peatas novembris Vene kergejõustikuliidu liikmesuse organisatsioonis pärast WADA sõltumatu komisjoni raportit riigi mahitatud dopingutarvitamisest ja ulatuslikust korruptsioonist Vene spordis.

13:30 Praegune Türgi juhtkond teeb äärmuslastega pigem koostööd kui võitleb, arvas Venemaa president Vladimir Putin.

Putin märkis, et Türgis puhkamine on ohtlik ning võimud ei suuda esialgu tagada turistide ohutust. «Türgis toimub vaat et iga nädal terrorirünnakuid, kes tagab, et seda ei juhtu meie puhkajatega?» ütles riigipea.

President tunnistas samas, et Türgi juhtkonna soov on tagada turistide, sh ka venelaste turvalisus, sest see on Türgi jaos märkimisväärne tuluallikas. «Kuid kas nad sellega hakkama saavad, on küsitav,» lisas Putin.

13:25 Putin: Venemaa reservfondid peavad vastu neli aastat

Venemaa reservfondide varadest jätkub neljaks aastaks, isegi kui neisse sel ajal raha juurde ei tule, ütles Venemaa president Vladimir Putin. Tema sõnul on Venemaa keskpanga välisvaluutareserv 2014. aasta alguse tasemel.

Venemaa kahe riikliku fondi varad on viimasel ajal vähenenud ning praegu on nende maht 50 miljardit ja 71 miljardit dollarit, see moodustas 10,5 protsenti Venemaa sisemajanduse koguproduktist (SKP). «Juhul kui kulutada nende varasid nii, nagu me kulutasime eelmisel aastal, ja sinna raha ei lisandu, peavad need vastu vähemalt neli aastat,» selgitas ta.

13:10 Järgmine küsimus puudutab Putini eraelu. Saatejuht vabandab enne küsimuse sisse juhatamist ette ja taha, öeldes, et on teadlik, et need küsimused presidendile ei meeldi.

Putinilt küsitakse: Meedia väitel on teie eksabikaasa uuesti abiellunud. Millal teie uut esileedit esitlete?

Presidendi vastus: Ljudmillal läheb hästi. Mina ja tema kohtume tihti. Me saame tõenäoliselt isegi paremini läbi kui enne. Mul läheb samuti hästi. Need küsimused huvitavad inimesi, aga see ei ole tegelikult oluline. Võib-olla ühel päeval ma rahuldan teie uudishimu.

Foto: SCANPIX

Putin väldib küsimust, millal ta uuesti abielluda kavatseb. «Ma ei tea, kuidas see võiks mõjutada valuutakurssi või naftahinda.»

13:05 Putini väitel on türklased venelaste sõbrad, probleeme on vaid mõnede poliitiliste persoonidega.

12:55 Küsimus Putinile: «Kui uppumas oleksid nii Porošenko kui Ergodan, kelle te esimesena päästaksite?» Vastus: «Kui keegi on otsustanud uppuda, ei saa teda nii või naa päästa.»

12:45 Venemaa eeldab Süüria konflikti lahendamist pigem poliitilise protsessi kui jõukasutuse kaudu, ütles Vene president Vladimir Putin neljapäeval televisiooni otse-eetris inimeste küsimustele vastates. «Me eeldame pigem poliitilist protsessi kui jõu kasutamist,» ütles ta.

Käsitledes olukorda Aleppos, ütles Putin, et Süüria opositsioon püüab seal oma positsioone tagasi saada. «Me teeme kõik endast oleneva, et takistada olukorra halvenemist,» sõnas Vbene president.

12:30 Olukord Venemaa majanduses ei ole veel paranenud, kuid juba on näha positiivset trendi, ütles president Vladimir Putin televisiooni otseliinis.

«Olukord, see ei ole veel paranenud, kuid trend on ikkagi positiivne. Ma juba ütlesin, et sisemajanduse koguprodukt langes meil 3,7 protsenti. Sel aastal lähtub valitsus sellest, et meil säilib väike langus, kuid juba ainult 0,3 protsenti. Järgmisel aastal aga oodatakse tõusu 1,4 protsenti,» ütles Putin.

Vastates küsimusele, milline on Venemaa majanduse seis praegu - valge või must - ütles Putin: Hall.

12:15 Esimene küsimus tuleb Omskist ja puudutab Venemaa teede halba olukorda.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles