Taani seadusandjad toetasid IS-i vastase võitluse laiendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitaja F-16.
Hävitaja F-16. Foto: AP / Scanpix

Taani seadusandjad kiitsid teisipäeval heaks kava hävitajate F-16, transpordilennuki ja 400 sõjaväelase saatmisest äärmusrühmituse Islamiriik vastu Iraagis ja Süürias, otsus laiendab riigi senist tegevust piirkonnas.

Peaminister Lars Løkke Rasmusseni möödunud kuul tehtud ettepaneku poolt hääletas 90 ja vastu 19 parlamendiliiget, peamiselt väikestest vasakparteidest.

"Brutaalne ja halastamatu terroriorganisatsioon IS peab saama välismaailmalt jõulise vastulöögi," seisab Rasmusseni avalduses.

2016. aasta keskpaigast alates panustab Taani seitsme sõjalennukiga F-16, millest neli on kogu aeg tegutsemisvalmis, transpordilennukiga C130J ja 400 sõjaväelasega, neist 60 eriväelast.

Seadusandja punarohelisest alliansist Nikolaj Villumsen ütles parlamendidebati ajal, et Taani on taas teel mõtlematusse sõtta, mis võib veelgi enam destabiliseerida nii Iraaki kui Süüriat.

USA juhib rahvusvahelist koalitsiooni, mis korraldab õhurünnakuid IS-i vastu ning samuti annab väljaõpet ja muud abi džihadistide vastu võitlevatele jõududele nii Iraagis kui selle naaberriigis Süürias.

Rahvusvahelisse koalitsiooni kuuluval Taanil oli varem mandaat sekkumiseks üksnes Iraagis.

Oktoobrist 2014 kuni oktoobrini 2015 võttis võitlusest IS-i vastu Iraagis osa seitse Taani F-16 lennukit.

Taanil on praegu 120 sõjaväelast Al-Asadi õhuväebaasis 180 kilomeetrit Bagdadist loodes, kus nad on õpetanud välja Iraagi sõdureid ja kurdi julgeolekujõude

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles