Clintoni kandidatuur on peaaegu kindel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton.
Hillary Clinton. Foto: Reuters/ScanPix

Endine välisminister ja esileedi Hillary Clinton ning miljardärist ärimees Donald Trump tegid eilsete eelvalimistega uure sammu oma partei presidendikandidaadiks saamise suunas, võites vastaseid ülekaalukalt.

Clinton sai võidu viiest osariigist neljas –  Connecticutis, Delaware's, Marylandis ja Pennsylvanias – ning on esimese naisena USA ajaloos sama hästi kui kindlustanud kandidaadikoha novembrikuistel presidendivalimistel. Tema vastane, Vermonti senaator Bernie Sanders võidutses vaid väikses Rhode Islandi osariigis.

Clintonil on nüüdseks koos 2168 delegaati, neist üle 500 niinimetatud superdelegaadid. Sandersil on delegaate 1401. Ülejäänud 14 osariigis jagatakse välja veel umbes 1000 delegaati. Võiduks on vaja 2383 esindajat.

«Suurepärane õhtu,» rõõmustas Clinton Pennsylvania osariigis Philadelphias toetajaskonna ees. «Nüüd ei ole muud kui edasi, võitkem nominatsioon ja naaskem juulis ühtse parteina,» kannustas 68-aastane endine esimene leedi.

Clintoni tugev tulemus suurendab survet kampaaniarahaga hästi kindlustatud Sandersile, kes on lubanud võidelda California eelvalimisteni 7. juunil.

«Iga osariigi elanikel peab olema õigus ise otsustada, keda nad presidendiks tahavad ja milline peaks olema Demokraatliku Partei tegevussuund. Sellepärast jääme me sellesse võidujooksu, kuni viimane hääl on antud,» lubas ta.

Trump sai võidu kõigis viies osariigis, alistades Texase senaatori Ted Cruzi ja Ohio kuberneri John Kasichi nii Pennsylvania, Delaware'i, Connecticuti, Marylandi kui Rhode Islandi osariigis.

«Pean ennast tõenäoliseks nominendiks. Senaator Cruz ja kuberner Kasich peaksid kandideerimisest loobuma,» ütles Trump, ehkki tal ei ole vabariiklaste nominatsiooniks vajalikku 1237 delegaati veel koos.

Miljardär on kindlustanud endale vähemalt 105 118-st teisipäeval kaalul olevast delegaadist, selgub Washington Posti andmetest.

Trumpil on CNN-i andmetel koos 988, Cruzil 568 ja Kasichil 152 delegaati. Otsustav hetk saabub 3. mail Indianas, kus Kasich on otsustanud mitte osaleda. Nii saab Cruz võimaluse võidelda 57 delegaadi pärast Trumpiga mees mehe vastu.

Kui Trump eelvalimistel 1237 delegaati kokku ei saa ja otsevõitu ei võta, arvatakse, et paljud delegaadid, kes on kohustatud hääletama tema poolt vaid esimeses voorus, hülgavad ta hiljem.

Cruz ja Kasich ei salgagi, et just selle peale nad panustavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles