Ajaleht: Süüria valitsusväed valmistuvad pealetungiks Aleppole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud kuul õhulöökides tabamuse saanud humanitaarabiorganisatsiooni Piirideta Arstid toetatud al-Quds haigla Aleppo mässuliste poolt kontrollitavas linnaosas.
Möödunud kuul õhulöökides tabamuse saanud humanitaarabiorganisatsiooni Piirideta Arstid toetatud al-Quds haigla Aleppo mässuliste poolt kontrollitavas linnaosas. Foto: SCANPIX/REUTERS

Süüria juhtiv võimutruu päevaleht kirjutas täna, et valitsusväed valmistavad ette suurpealetungi kogu Aleppo ja seda ümbritseva provintsi tagasivallutamiseks.

Ajalehe Al-Watan juhtkirjas teatatakse kavandatavast pealetungist Süüria suuruselt teisele linnale, mille sees ja ümber on sõjategevus veebruaris kehtestatud relvarahust hoolimata ägenenud.

«Nüüd on aeg alustada lahingut Aleppo täielikuks vabastamiseks,» kirjutab leht. «Pole saladus, et Süüria armee on valmistunud otsustavaks lahinguks koos liitlastega. Selle alustamine ega ka lõpetamine ei võta palju aega.»

Ka üks režiimile lähedane allikas ütles, et valitsusväed võivad pealetungi käivitada juba lähipäevil.

«Armee valmistub alustama lähipäevil hiiglaslikku operatsiooni, et mässulised linnast välja tõrjuda, milleks piiratakse see sisse ja luuakse julgeolekutsoon,» seletas allikas.

Süüria peaminister Wael al-Halqi ütles aprilli alguses Damaskust külastanud Vene riigiduuma liikmetele, et koos Vene partneritega valmistutakse operatsiooniks eesmärgiga vabastada Aleppo ja blokeerida kõik ebaseaduslikud relvarühmitused, mis ei ole relvarahuga ühinenud või on seda rikkunud.

Aleppo idaosa on alates 2012. aastast mässuliste käes, linna läänepiirkonnad aga jäänud president Bashar al-Assadi režiimi valdusse.

Ümberkaudsetes provintsides on võim jagatud arvukate relvarühmituste vahel, nende hulgas on äärmusrühmituste Al-Qaeda ja Islamiriik džihadistid, kurdi võitlejad ja mitmed mässurühmitused.

Ajaleht Al-Watan kirjutab, et Damaskus andis oma vene sõprade palvel 27. veebruari haprale relvarahule võimaluse, aga nüüd on aeg vastasele tõsine löök anda.

«Aleppo linna ja seejärel kogu provintsi tagasivallutamine oleks tõsine hoop igaühele, kes mõtleb Süüria jagamisele,» seisis lehes.

«Lahing Aleppo pärast ja selle tulemused hakkavad tähistama tohutut paradigmanihet võitluses terrorismiga ja Süüria puhastamises sellest.»

Mässuliste raketi- ja suurtükirünnakutes president Bashar al-Assadi režiimile alluvatele linnaosadele sai täna surma 18 tsiviilisikut, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Režiimivägede õhurünnakutes mässuliste linnaosadele, seal hulgas tiheda asustusega Bustan al-Qasrile hukkus 20 elanikku.

Foto: BARAA AL-HALABI/AFP
Foto: AMEER ALHALBI/AFP
Foto: /AP
Foto: AMEER ALHALBI/AFP
Foto: ABDALRHMAN ISMAIL/REUTERS

Allikas: AFP/AP/Scanpix

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles