Islamiriigi äri õitseb – Liibüas müüb kanamune, Iraagis autosid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: SCANPIX

Äärmusrühmitusel Islamiriik on hakanud raha nappima ja selle tõttu otsitakse uusi äritegemise võimalusi, et sissetulekuid suurendada.

Newsweek teatab viitega lääne luurele, et džihadistid teenivad ebaseadusliku kala, kanaliha, munade ja automüügiga ühes kuus miljoneid dollareid.

Islamiriigi kaupmeestest on saanud Põhja-Aafrika riigi Liibüa pealinna Sirté tänavatel igapäevane vaatepilt. Tumedates riietes ja Islamiriigi lipuga mehed müüvad tänavatel kanu ja kanamune, et saada sularaha.

«Pärast Sirté vallutamist langesid Islamiriigi kätte mitmed lähialad, kus on lisaks viljakasvatusele ka kanafarme. Mu sugulased, kes ikka Sirtés elavad, teatasid et džihadistid müüvada anastatud farmide toodangut, saamaks raha,» sõnas Sirtést põgenenud mees, kes nimetas end Aliks.

Liitlasväed on teinud Islamiriigi positsioonidele rünnakuid nii Iraagis, Süürias kui Liibüas, kuid ikka on neis riikides suuri alasi selle äärmusrühmituse käes. Islamiriigi džihadistid koguvad vallutatud alade elanikelt makse nii rahas, väärisesemete kui põllumajandustoodanguna. Samuti müüvad nad raha saamiseks muinasesemeid, naftat ja noori naisi, kellest saavad seksiorjad.

Islamiriigi reeglite järgi ei tohi džihadistid suitsetada, samas aga müüvad nende kaupmehed tubakat ja sigarette.

Liibüa pealinnas Sirtés ei ole Islamiriigi tõttu elu enam endine, pangad ja koolid on suletud, must turg õitseb ja hinnad on taevas.

Just suitsetamise ja sigarettide puhul tuleb selgelt välja Islamiriigi kaksikmoraal: on kuulutatud, et suitsetada ei tohi ja selle eest saab kehaliselt karistada, samas aga müüvad džihadistid avalikult varastatud tubakat ja sigarette, et raha teenida.

Sirté kinnisvara ja kaupluste omanikud peavad maksma Islamiriigile suuri makse, vastasel korral jäävad nad oma varast ilma.

Mitmete USA poliitikaväljaannete teatel on Islamiriik viimastel kuuldel löönud Sirtés risti, karistanud piitsahoopidega ja hukanud pea maharaiumisega neid, kes nende poliitikale ja tegevusele on julgenud vastu hakata.

Vaatlejate sõnul kasutavad džihadistid Liibüas Sirtés sama hirmutamistaktikat, mida kasutasid varem Süürias Raqqas ja Iraagis Mosulis.

Islamiriik tegeleb Iraagis auto- ja kalaäriga, sest Venemaa ja liitlaste rünnakute tõttu on naftakaubandus hakanud soikuma ning nafta müügist saadavad sissetulekud kahanema.

Lisaks kanafarmidele on Islamiriigi kätte langenud ka kalafarme, kus kasvavad vääriskalad viiakse salakaubana välisriikidesse.

Islamiriigi tegevust uurivate asjatundjate andmetel läheb selle äärmusrühmituse autoäri võrdlemisi hästi, sest džihadistid on saanud anastatud aladel mitmeid automüügifirmasid enda valdusse. Autosi müüakse nii Iraagis kui Süürias, kuid need jõuavad salakaubana ka välismaale.

Iraagi võimude andmetel teenib Islamiriik igal kuul kala- ja autoäriga mitu miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles