13 Põhja-Korea restoranitöötajat põgenesid riigist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenenud restoranitöötajate kolleeg.
Põgenenud restoranitöötajate kolleeg. Foto: AP/Scanpix

12 Põhja-Korea restorani ettekandjat ja juhataja põgenesid Lõuna-Koreasse, mahajäänud usuvad, et tegu oli inimrööviga, vahendab CNN.

Restoranitöötajad saabusid Lõuna-Korea pealinna Souli, kus viibivad mitu kuud valitsuse hoole all, aitamaks neil uues riigis eluga kohaneda. CNN vahendab, et ülejooksikud saabusid riiki vabatahtlikkuse alusel ning  kuigi neil ei olnud kaasas isikuttõendavaid dokumente, võttis Soul nad vastu humanitaarkaalutlustel.

Pyongyangi jaoks on loomulikult tegu häbistava episoodiga, ning nende ametlik seisukoht on, et tüdrukud ja restorani juhataja rööviti. Riigi poolt CNN-ile korraldatud kohtumises kolme «röövitu» lähedasega rääkisid mahajäänud, kuidas Põhja-Korea ametnikud olid neile öeldud, et nende tütreid ja õdesid hoitakse üksikvangistuses ja nad on ära lõigatud kogu välisest informatsioonist. Noored naised olevat haigestunud peale näljastreiki, millega nõudsid enda koju tagasi saatmist.

«Isegi praegusel hetkel kannatab mu õde selles neetud Lõuna-Koreas, nälginud ja teadvusetu. Kui ma sellele mõtlen, olen hirmust halvatud ega saa magada,» ütles ühe jooksiku õde Ri Bun.

Põgenenute lähedased usuvad, et naisi on petetud uskuma, nagu neid viidaks teise Põhja-Korea restorani Malaisias.

Lõuna-Korea valitsuse ühtsusnõukogu vastas, et need väited on täiesti ebatõesed. Souli sõnul lahkusid põgenikud riigist vabatahtlikkuse alusel ja viibivad valitsuse järelevalve all, et harjuda eluga Lõuna-Koreas.

Põhja-Korea Punane Rist on nõudnud peredele õigust oma lähedastega kohtuda kahte riiki eraldavas demilitariseeritud tsoonis. Nende tingimustega ei ole Lõuna-Korea nõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles