Tusk: Johnson läks ELi Hitleriga võrreldes üle piiri (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni endine linnapea Boris Johnson
Londoni endine linnapea Boris Johnson Foto: SCANPIX

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk ütles täna, et Londoni endine linnapea Boris Johnson läks Euroopa Liitu Adolf Hitleriga võrreldes üle piiri.

«Ma ei saa vaikida,» ütles Tusk Kopenhaagenis ajakirjanikele. Johnson, Suurbritannia EList lahkumise pooldajate üks peamisi eestkõnelejaid, läks ületas aktsepteeritava poliitilise debati piiri, sõnas ta.

Johnson ütles pühapäevases leheusutluses, et EL käitub superriiki luua üritades nagu natsidiktaator Adolf Hitler.

«Napoleon, Hitler ja hulk igasuguseid muid tegelasi on seda proovinud ja see lõppeb alati traagiliselt. Euroopa Liit üritab sedasama erinevate meetoditega,» aastatel 2008-2016 Londoni linnapeana töötanud Johnson ajalehele Sunday Telegraph.

«Sellised absurdsed argumendid tuleks jätta igasuguse tähelepanuta, kui neid ei esitaks üks võimupartei mõjuvõimsamaid isikuid. Boris Johnson ületas ratsionaalse arutelu piirid, näidates poliitilist mälukaotust,» lausus Tusk.

«EL on meie ühine tööriist probleemide lahendamiseks, mitte superriik. Euroopa riigid oleksid sunnitud nende kriisidega vastamisi seisma ka ilma ELita,» lausus ELi president Twitteris.

«Kui ELi võrreldakse Adolf Hitleri projektide ja plaanidega, ei saa ma vaikida. See näitab poliitilist mälukaotust,» ütles Tusk.

Tema sõnul võib ELi süüdistada paljuski, aga ta on siiski kõige tõhusam tulemüür konfliktide vastu Euroopas. «Alternatiiv on poliitiline kaos, rahvuslik egoism ja ebademokraatlikud kalduvused.» 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles