Leedu topeltkodakondsuse hääletus lükatakse presidendivalimisteni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu pass.
Leedu pass. Foto: Wikipedia

Leedu lükkab topeltkodakondsuse seadustamise rahvahääletuse tõenäoliselt edasi 2019. aasta presidendivalimisteni, sest emigrandid on vastu selle ühitamisele tänavu oktoobris toimuvate seimivalimistega, ütles seimi esinaine Loreta Graužinienė.

«Maailma leedulaste seisukoht edastati täiesti selgelt: nad on vastu, et rahvahääletus ühitataks seimivalimistega, seetõttu ühitatakse see lähenevate, kuid veel piisavalt kaugel olevate presidendivalimistega. Ma mõistan emigrantide muret, et rahvahääletus pruugib läbi kukkuda, sest selle õnnestumiseks ei osale piisavalt palju valijaid. Arvan, et see on vaidluskoht ja poliitikud lepivad maailma leedulastega kokku,» ütles Graužinienė reedel raadiousutluses.

Poliitikud kaaluvad võimalust korraldada topeltkodakondsuse lubamise rahvahääletus koos seimivalimistega, kuid emigrandid kardavad, et praeguse rahvahääletuse osalemisläve nõude juures võib topeltkodakondsuse seadustamine ebaõnnestuda.

Leedu põhiseaduse 12. artikkel näeb ette, et Leedu kodanik ei saa olla samal ajal ka mõne teise riigi kodanik, v.a seaduses kirjeldatud juhud.

Põhiseaduskohus selgitas, et topeltkodakondsuse saab lubada alles pärast põhiseaduse muutmist. Põhiseaduse sätteid saab muuta aga ainult rahvahääletusega.

Praegu on topeltkodakondsus lubatud vaid iseseisvuse taastamise eelsetele pagulastele ja nende järglastele, kuid mitte iseseisvuse taastamise järel lahkunutele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles