ÜRO kutsus Eritrea ja Etioopia võime vaoshoitusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankivrakk Tsoronas, kus leidsid 1998.-2000. aasta piirisõja ajal aset veriseimad lahingud.
Tankivrakk Tsoronas, kus leidsid 1998.-2000. aasta piirisõja ajal aset veriseimad lahingud. Foto: Stefan Boness/IPON/SIPA/Stefan Boness/IPON/SIPA

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon väljendas kolmapäeval sügavat muret relvakokkupõrgete pärast Etioopia ja Eritrea piiril ja kutsus mõlema riigi valitsusi vaoshoitusele.

Ban tõstatas küsimuse Brüsselis kohtumisel Etioopia peaministri Hailemariam Desalegniga. ÜRO peasekretäri asetäitja Jan Eliasson arutas samal ajal kriisi Eritrea välisministriga.

"Nad kutsusid mõlemat valitsust maksimaalsele vaoshoitusele ja samuti hoiduma igasugustest avaldustest, mis võiksid olukorda veelgi pingestada," edastas ÜRO eestkõneleja Stephane Dujarric.

Etioopia valitsuse esindaja kinnitas nädala alguses, et  Eritrea väed provotseerisid vaidlusalusel piirialal Etioopia vägesid rünnakule. Valitsuse kõneisik Getachew Reda ütles ajakirjanikele, et Etioopia ja Eritrea vägede vahel oli piirialal "suur sõjaline konflikt", mis vältas pühapäevast esmaspäevani. Reda ei täpsustanud, kuidas Etioopia vägesid provotseeriti.

Eritrea teatas pühapäeval, et Etioopia ründas nende vägesid Tsorona Keskrindel, kus 1998.-2000. aasta piirisõja ajal leidsid aset veriseimad lahingud.

Eritrea iseseisvus Etioopiast 1991. aastal pärast kolm aastakümmet kestnud sõda. Naaberriigid pidasid 1998.-2000. aastani maha ka verise piirisõja, mis lõppes rahuleppega. Sellest hoolimata on riigid tänini vaenujalal ning omavaheline piir on ulatuslikult militariseeritud.

Pooled on pikalt süüdistanud üksteist vastastikku relvarühmituste toetamises.

Mullu toimus Etioopias Oromia piirkonnas valitsusvastased meeleavaldused, mis suruti vägivaldselt maha. Seejärel süüdistas Addis Abeba Eritread rahutuste õhutamises. Riigid on eri meelt ka Badme linna saatuse üle, mille ÜRO-toetatud piirikomisjon andis Eritreale, kuid mida Etioopia kontrollib tänini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles