Horvaatia parlament saatis end laiali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihomir Oresković.
Tihomir Oresković. Foto: SCANPIX

Horvaatia seadusandjad otsustasid tänasel hääletusel parlamendi laiali saata, mis avab tee ennetähtaegsete valimiste korraldamiseks hiljemalt septembri keskel.

Parlament otsustas laiali minna pärast umbusaldusavaldust peaminister Tihomir Oreskovići vastu eelmisel nädalal.

«Parlamendi laialisaatmine jõustub 15. juulil,» ütles spiiker Zeljko Reiner. Pärast parlamendi laialiminekut tuleb uud valimised korraldada 60 päeva jooksul. Laialisaatmist toetas 151-kohalises parlamendis 137 saadikut.

Parteitu Oreskovići parempoolne valitsus langes vaid viis kuud pärast võimuletulekut, andes tõsise hoobi koalitsiooni põhiparteile HDZ-ile. Novembrikuiste valimiste järel kokku klopsitud koalitsioon lõhenes HDZ-i ja selle partneri Mosti erimeelsuste tõttu.

Konflikt võimenes mais seoses skandaaliga, mis puudutas HDZ-i mõjukat juhti asepeaminister Tomislav Karamarkot. Horvaatia eetikakomisjon otsustas, et Karamarkol on huvide konflikt seoses äritehinguga tema naise ja Ungari naftafirma MOL lobisti vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles