EL-i toetajad olid Briti referendumil 10 protsendi loetud häälte juures napilt juhtimas

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia hääletas neljapäeval Euroopa Liidu liikmesuse üle.
Suurbritannia hääletas neljapäeval Euroopa Liidu liikmesuse üle. Foto: Reuters/ScanPix

Kui Ühendkuningriigi referendumil oli loetud 4,4 miljonit häält ehk ligikaudu 10 protsenti, juhtisid napi 50,7-protsendilise enamusega Euroopa Liidu liikmelisuse toetajad; tulemused on teatamata veel 320 ringkonnas 382-st.

Šotimaal on seni kõikides tulemused teatanud ringkondades juhtimas EL-i liikmesuse toetajad. Seniste andmete järgi on lahkumise pooldajaid Šotimaal 358 808 ja liikmelisuse toetajaid 608 780, tulemused on lugemata veel 16 ringkonnas, edastasid telekanal Sky News ja Briti rahvusringhääling BBC.

Šotimaa suurima linna Glasgow valijad toetasid ülekaalukalt Euroopa Liidu liikmeks jäämist: selle poolt hääletas 66,6 protsenti valijaist ehk 168 335 inimest. Lahkumise poolt anti 84 474 häält, kokku oli valimisaktiivsus 56,2 protsenti.

Inglismaal, kus lugemata olid tulemused 298 ringkonnas, olid esimeste tulemuste järgi juhtimas lahkumise pooldajad, keda oli veidi üle miljoni, samas kui liikmesust toetas 870 000 inimest. Ülikoolilinna Oxfordi valijast toetas EL-i liikmelisust 70,3 protsenti ehk 49 424 inimest, valimisaktiivsus oli seal 70,3 protsenti.

Walesis olid juhtimas lahkumise pooldajad, kui tulemused olid teatamata veel 16 ringkonnas. Põhja-Iirimaal juhivad esialgse seisuga liikmesuse pooldajad; selle piirkonna tulemused selguvad alles hiljem, kuna valimiskomisjon käsitleb Põhja-Iirimaad ühe ringkonnana, ehkki hääli loeti eraldi mitmes punktis.

Esimese ringkonnana toetas lahkumist 61,3 protsendiga Sunderland Kirde-Inglismaal, kus hääletas kokku 134 400 inimest. Esimese piirkonnana teatas reede varahommikul hääletustulemused Gibraltar, kus kokku 19 322 valijat ehk 96 protsenti Gibraltaril hääletanuist toetas EL-i liikmeks jäämist.

Suurbritannias lõppes Eesti aja järgi keskööl vastu reedet hääletamine referendumil Ühendkuningriigi liikmesuse üle Euroopa Liidus. Referendumile oli registreeritud 46,5 miljonit valijat. Referendumil küsiti: "Kas Ühendkuningriik peab jääma Euroopa Liidu liikmeks või lahkuma Euroopa Liidust?"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles