USA jätab Obama ametiaja lõpuni Afganistani 8400 sõdurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama, kaitseminister Ashton Carter (vasakul) ja Staabiülemate Ühendkomitee esimees kindral Joseph Dunford.
USA president Barack Obama, kaitseminister Ashton Carter (vasakul) ja Staabiülemate Ühendkomitee esimees kindral Joseph Dunford. Foto: SCANPIX

President Barack Obama teatas täna, et USA jätab Afganistani ebakindla julgeolekuolukorra tõttu 2017. aasta alguseks riiki 8400 sõdurit.

«Sõdurite arvu vähendamise asemel 5500-le aasta lõpuks jätavad Ühendriigid järgmise aasta alguses minu ametist lahkumiseni riiki 8400 sõdurit,» ütles Obama pressikonverentsil. «Usun kindlalt, et langetasin õige otsuse.» 

Presidenti saatsid briifingul kaitseminister Ashton Carter ja Staabiülemate Ühendkomitee esimees kindral Joseph Dunford.

«Otsus, mille ma täna langetan, tagab, et mu järeltulijal on kindel alus jätkuvateks edusammudeks Afganistanis ning paindlikkus muutuva terrorismiohuga tegelemiseks,» ütles USA riigipea.

Afganistanis teenib praegu nõustamis-, toetus- ja väljaõppemissiooni Resolute Support raames umbes 13 000 NATO sõjaväelast, kellest 9800 on ameeriklased. Washingtoni esialgne plaan nägi ette riigis teenivate USA sõdurite arvu vähendamist aasta lõpuks 5500-le.

Obama ütles, et tegutseb vastavalt kõrgete sõjaväelaste soovitustele, kes kutsusid teda oma esialgset kava muutma.

President kinnitas, et plaan piirab USA sõjaväelaste tegevuse väljaõppe- ja nõustamisrolliga. «Me ei pea Afganistanis enam suuremahulist maismaasõda.» 

Juunis laiendas USA valitsus sõjaväe volitusi Afganistani julgeolekujõudude toetamisel islamiliikumise Taliban vastu, mis on viimasel ajal saanud mitu sõjalist võitu.

USA kaitseministri Ashton Carteri sõnul tähendavad muudatused Afganistanis paiknevate Ühendriikide sõdurite senisest paremat kasutamist, selle asemel, et sündmustele lihtsalt reageerida.

«See on meie sealse lahingujõu mõistlik ja hea kasutamine,» ütles Carter toona. Tema sõnul ei hakka USA väed eesliinil Talibaniga võitlema, jäädes nõuandvasse rolli.

USA on jätkanud Afganistanis õhurünnakuid terrorivõrgustiku Al-Qaeda ja sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, kuid õhulöögid Talibani vastu peatati suures osas 2014. aasta lõpul, mil USA juhtud koalitsiooni lahingutegevus läbi sai.

Washingtonis mõistetakse üha paremini vajadust suurendada sõjalist abi Afganistani vägedele, kes on võitluses Talibani vastu jäänud hätta eriti riigi lõunaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles