Smugeldaja, kes paneb lapsed naeratama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria lapsed mänguasjadega.
Süüria lapsed mänguasjadega. Foto: SCANPIX

Rami Adhami poolt smugeldatavad asjad toovad naeratuse paljude laste näole. Nelja aasta jooksul on mänguasjasmugeldaja hüüdnime saanud Adham Süüria lastele toimetanud tuhandeid nukke ja kaisukarusid.

Soomes elav mees tegutseb Süürias abitöötajana. Algselt ei olnud Adhamil plaani mänguasju Süüriasse viia, idee sai ta oma 3-aastase tütre käest, kes soovis oma mänguasjad Süüria lastele annetada.

Adham meenutab: «esmakordselt saadetisi toimetama minnes läksime me piiri lähedal asuvasse põgenikelaagrisse, kus hakkasime laiali jagama toitu. Kui kotist hakkasid välja tulema mänguasjad, siis tekkis tohutu segadus. Lapsed lähenesid igast suunast. Sel hetkel mõistsin, et need lapsed ei mõelnud toidust. Nad soovisid hoopis mänguasju.»

Kuigi teekonnaga on seotud tohutud riskid, reisib Adham Soomest Süüriasse iga kahe kuu tagant. Igal korral on tal kaasas umbes 80 kilogrammi mänguasju.

Ramadaani ajal viis ta Atmehi linna lähedal asuvasse põgenikelaagrisse 700 mänguasja. Süüria põhjaosas asuvas laagris elab hetkel umbes 80 000 põgenikku. Al-Rahma koolis mänguasju lahti pakkides moodustasid kooli 200 õpilast kenasti organiseeritud järjekorra, üritades üle teineteise peade näha, mida Adham toonud oli.

Al-Rahma koolis õpetajana töötav Bassam ütles: «Toodud mänguasjad teevad õpilased väga rõõmsaks. Neil tekib tunne, et keegi tõepoolest hoolib.»

Praegusel hetkel elab Süüria põgenikelaagrites umbes 3 miljonit last. Mõned õnnelikud saavad haridust omandada, ülejäänud peavad oma perekonda aitama tööl käies.

Atmehi põgenikelaagris on olukord laste jaoks võrdlemisi turvaline. Adham viib mänguasju ka sõjas hävitatud Aleppo linna, kus tema abiagentuur aitab orvuks jäänud lapsi.

Adhami sõnade kohaselt pidi ta juunis Aleppo linna umbes 13 kilomeetri kauguselt jalgsi rändama, sest autoga sõitmine olnuks liiga ohtlik. Mässuliste käes olevad Aleppo linnaosad on ülejäänud linnast ära lõigatud, sest Süüria valitsusväed viivad Venemaa toetusel läbi pidevaid õhu- ja suurtükirünnakuid.

Heasüdamlik Adham on 2011. aastast alates Süürias abistamas käinud nüüd juba 27 korda. Ta meenutab, et viimane käik Alepposse oli selle aja jooksul kõige ohtlikum. Aleppos viibimise jooksul suri 6 orbu, keda Adham aidanud oli. Mehe sõnul on hetkel Aleppos valitsev oht, kurbus ja meeleheide lausa kirjeldamatud.

Pärast kolme suurtükitule ja pommirahe all veedetud nädalat ei olnud oht Adhami jaoks endiselt läbi. Istanbuli lennujaamas oma lendu oodates toimus Atatürki lennujaamas enesetapurünnak.  

«Ma arvasin, et ma näen und Süürias oldud ajast. Mul võttis omajagu aega mõista, et pomm oli siin just plahvatanud,» lausus Adham.

Adham on ka ise Süürias sündinud, 1988. aastal emigreerus ta Soome, kus ta juhatab abiagentuuri Suomi Syyria. Hoolimata viimase aja läbielamistest planeerib Adham juba uut reisi. «Süüria laste eludes on hetkel vaid surmahirm, ebakindlus ja pidev oht. Mänguasjad on väga olulised,» lausus Adham. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles