Islamiriigi liidrid üritavad pageda Süüriasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Paljud Islamiriigi liidrid on pagenud Mosuli linnast ning üritavad liikuda oma peredega Süüria piiri poole enne USA ja Iraagi vägede koondrünnakut linnale.

Iraagi kaitseminister Khaled al-Obeidi sõnas, et luureandmed näitavad Daeshi sees üha kasvavat konflikti, eriti rahaküsimustes.

«Paljud Daeshi pered ja liikumise liidrid on müünud oma vara Mosulis ning liikunud Süüria poole, osa neist üritas riigist lahkuda isegi Iraagi kurdi regiooni kaudu,» sõnas kaitseminister teleintervjuus.

Islamiriik on kaotanud Iraagis 2014. aastaga võrreldes pool oma territooriumist. Rühmitus on kandnud territoriaalseid kaotusi ka Süürias, kuid seal on USA toetatud koalitsioonijõududel olnud raskem neid tagasi lüüa.

Daeshi suurimas kontrolli all olevas linnas ja liikumise de facto pealinnas Mosulis on hinnanguliselt tuhandeid džihadistide võitlejaid. See number usutakse jäävat veidi alla 10 000.

Iraak kavatseb mobiliseerida 30 000-pealise üksuse, mis koos USA vägedega asub linna tagasi võtma.

Obeidi sõnul on suurim probleem tsiviilelanike kaitsmine, keda on linnas ligi 2 miljonit inimest.

«Me arvame, et kui operatsioonid linnas algavad, toimub suurem ümberpaigutumine. Me oleme arvestanud vähemalt poole miljoni inimese liikumisega,» lausus Obeidi.

Punase Risti rahvusvaheline komitee on hinnanud linnast pagevate inimeste arvuks kuni miljon inimest, ÜRO hinnangul on tõenäoline isegi suurem number.

Kümme miljonit iraaklast on juba abivajajate nimekirjas, selahulgas kolm miljonit riigis ümberapigutatut. See on ligikaugu üks kümnendik riigi rahvaarvust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles