Küla, kus pea kõiki tüdrukuid on vägistatud (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV elanik
Kongo DV elanik Foto: SCANPIX

Kongo DVs Kavumus elav Denise on arvatavasti 39. külas vägistatud laps, alates esimesest juhtumist 2013. aastal. Iga kord röövib grupp mehi 18 kuu kuni 11 aasta vanuse tüdruku. Neil, kes peale ärakasutamist koju tagasi toimetatakse, veab. Üldiselt jäetakse lapsed vägistamise järel mõnele põllule lihtsalt vedelema, vahendab Guardian. 

Kolmeaastane Denise varastati hütikeses magava ema kõrvalt voodist läinud aasta lõpus. Ema, kes veidi peale keskööd ärkas ja last otsima hakkas nägi tühja aset enda kõrval. Raudvai, mida luku asemikuna kasutati, lamas põrandal. Ema teadis, mida see kõik tähendab. Kavumus oli see kõik juba tuttav pilt.

«Me ei maga enam,» ütleb Denise’i haiglavoodi kõrval seisev ema.

Väike Denise leiti Kavumu lähedal asuvalt põllult mudas lamamas. Seljas oli tal vaid roosa jakk. Teda oli vägistatud ja ta oli raskesti vigastatud.

Kuna tüdrukud on nii väikesed, on nende suguorganid tihtipeale jäädavalt kahjustatud. Kavumu lähedal asuva Panzi haigla  arst sõnab, et esimene kord nähes, kui julmalt sealseid tüdrukuid vägistatakse, pani ta minestama.

Denise’i rünnaku nädalal grupivägistati veel kaks Kavumu tüdrukut, üks neist viieaastane ja teine kuuene. Nad lamavad nüüd kolmekesi kõrvuti haiglas

Kuigi vägistamist on Kongo DV selles osas relvana kasutatud juba viimased 20 aastat, ei ole Kavumus juhtunu tavaline. Ohvrite noorus ja rünnakute muster on pannud kohalikud uskuma, et tegemist ei ole üksikute juhtumitega vaid organiseeritud tegevusega. Vähesed uurijad, kes on suvatsenud sealsete laste vägistamisjuhtumitega tegeleda usuvad ka, et pereliikmed uimastatakse enne laste ärakasutamist, kuna nad magavad alati sügavalt ja ei kuule tüdrukute röövimist.

Riigi poolt pakutav abi kannatanutele puudub. Kongo kohtud peaksid küll kannatanutele reparatsioone maksma, kuid ükski ellujääja pole seda kunagi saanud, kirjutab Guardian.

Kui politsei ja kohalikud ÜRO uurijad lõpuks kogutud informatsiooni ühildama asusid, avanes sealt kokkulangevus, kus iga lapse vägistamise järel aktiviseerus üks kohalik omaalgatuslik Kongo sõjaväerühm.

Paljud sealsed mässurühmitused usuvad, et neitsiveri muudab nad hävitamatuteks.

Vahistati 120 Kongo sõjaväelast ja arvatav rühmituse liider Frederic Batumike, kuid paljud neist vabanesid koheselt peale arreteerimist.

Siiski, Batumiket ja tema juhitud rühma 67 liiget süüdistatakse nüüd grupivägistamises, inimsusevastastes kuritegudes, ülestõusus ja sõjaväelaste mõrvamises.

Uurijate sõnul on moodustavad vahistatud aga vaid murdosa umbes 700 arvatavast Batumike rühmituse liikmest. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles