Iraani ekspresident nõuab Obamalt kahte miljardit dollarit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani endine president Mahmoud Ahmadinejad ei olnud samuti suurem pintsakute ja formaalsete riiete fänn.
Iraani endine president Mahmoud Ahmadinejad ei olnud samuti suurem pintsakute ja formaalsete riiete fänn. Foto: Reuters/ScanPix

Iraani endine president Mahmoud Ahmadinejad, kes kuuldavasti kavatseb poliitikasse naasta, nõuab avalikustatud kirjas USA presidendilt Barack Obamalt tagasi kaks miljardit dollarit, mille Ühendriigid otsustasid vägivallaohvrite heaks kulutada.

Ahmadinejad kirjutas, et hoolimata lubadusest parandada suhteid Iraaniga, jätkab USA president nende suhtes endiselt vaenulikku poliitikat.

Eraldi mainib ekspresident Iraani välisvaluutareservi kahte miljardit dollarit, mis selle aasta algul New Yorgi pangaarvetelt konfiskeeriti.

USA ülemkohus otsustas aprillis varasemat otsust kinnitades, et raha tuleb kasutada 1983. aastal Liibanonis USA merejalaväelaste kasarmus pommiplahvatuses hukkunute ja teiste Iraanile süüks pandavate vägivallajuhtumite ohvrite omastele kompensatsiooni maksmiseks.

Iraan on kaevanud otsuse edasi Rahvusvahelisse Kohtusse (ICJ).

Ahmadinejad oli Iraani president aastatel 2005-2013 ja väidetavalt on ta asunud tegutsema, et järgmise aasta presidendivalimistel taas kandideerida. Ametlikult ei ole ta otsusest veel teatanud aga viimastel nädalatel on ta esinenud mitmel pool maailmas.

Ahmadinejadi sõjakas retoorika, tuumaprogrammi õigustamine ja iseäranis vaenulik suhtumine Iisraeli süvendas Teherani pingeid Läänega, kuid tagasihoidlikest oludest pärineva populistina oli ta Iraani ühiskonna vaesemates kihtides väga populaarne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles