Brasiilia senat hääletab teisipäeval Rousseffi tagandamisprotsessi üle

, BNSi välistoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dilma Rousseff.
Dilma Rousseff. Foto: SCANPIX

Brasiilia parlamendi ülemkoda hääletab teisipäeval, kas esitada peatatud volitustega presidendile Dilma Rousseffile ametialane süüdistus ning alustada seeläbi presidendi tagandamisprotsessi.

Rousseffi vastastel on tagandamiseks vaja 81-liikmelises senatis lihthäälteenamust. Praeguste andmete järgi peaks selle saavutamine olema üsna lihtne, ehkki arutelud võivad ülemkojas kesta kuni kolmapäeva hommikuni.

See on eelviimane hääletus Rousseffi tuleviku üle enne otsustavat lõpphääletust, kus on vaja kahekolmandikulist häälteenamust, et peatatud volitustega president lõplikult ametlikult taandada. Selle hääletuseni peaks ülemkoda jõudma augusti lõpus.

Senat peatas Brasiilia esimese naispresidendi Rousseffi volitused presidendina 12. mail seoses kahtlusega, et ta on kasutanud ebaseaduslikke raamatupidamisvõtteid ning moonutanud eelarvenäitajaid, et riigi majanduse olukord paistaks tegelikust parem.

Oponendid süüdistavad peatatud volitustega presidenti selles, et 2014. aasta valimiskampaania raames kasutas ta eelarvevahendeid ilma parlamendi heakskiiduta ning võttis ilma loata laene riiklikelt pankadelt, et majanduse olukorda paremana näidata.

Rousseffi sõnul sarnanevad need sammud riigipöördekatsele. Ta on öelnud, et säärane käitumine on ka varasemate valitsuste puhul olnud tavapärane praktika ning seda ei saa pidada aluseks president ametist tagandada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles