Trump süüdistab Iraani teadlase hukkamises Clintoni e-kirju

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: AP/ Scanpix

Vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpi sõnul võisid USA kasuks spioneerimises süüdistatud Iraani tuumateadlase hukkamise kaasa tuua endise välisministri ja praeguse presidendikandidaadi Hillary Clintoni elektronkirjad.

«Paljud inimesed räägivad, et iraanlased hukkasid USAd abistanud teadlase Hillary Clintoni häkitud e-kirjade tõttu,» kirjutas Trump eile õhtul, kasutades endale omast umbisikulist lausevormi.

Magnaat ei öelnud, missugustele inimestele ta täpselt viitab. USA Föderaalse Julgeolekubüroo (FBI) sõnul puuduvad tõendid, et häkkerid said Clintoni e-kirjadele ligipääsu just seetõttu, et ta kasutas enda välisministriks oleku ajal isiklikku veebiserverit.

Iraani ametlik uudisteagentuur IRNA kinnitas üleeile teadet, et tuumateadlane, kes andis USA luurele infot Teherani vaidlusaluse tuumaprogrammi kohta, on hukatud.

Iraani kohtunikekogu kõneisik Gholamhosein Mohseni Ejehi kinnitas Shahram Amiri hukkamist sõnades, et Amiri andis vaenlasele eluliselt tähtsat informatsiooni riigi (Iraani) kohta.

USA ametnikud ütlesid 2010. aastal, et nad maksid Amirile umbes viis miljonit dollarit põgenemise ja olulise info esitamise eest Iraani tuumaprogrammi kohta. Amiri põgenes hiljem USAst ilma rahata.

Iraani ametnikud uskusid varem Amiri väidet, et USA agendid röövisid ta, kui ta viibis Saudi Araabias palverännakul. Ta võeti 2010. aastal kodumaal kangelasena vastu.

Hiljem aga võeti tuumateadlane kinni ja mõisteti süüdi riigireetmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles