ÜRO hinnangul kolmetunnisest relvarahust Aleppos ei piisa (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria opositsioonivägede tank Aleppo edelaosas.
Süüria opositsioonivägede tank Aleppo edelaosas. Foto: © Abdalrhman Ismail / Reuters/REUTERS

Venemaa lubatud kolmetunnisest relvarahust abi toimetamiseks Süüria suuruselt teise linna Alepposse ei piisa, ütles kolmapäeval ÜRO humanitaarabijuht Stephen O'Brien.

"Vaja on kaherealist teed ja vaja on umbes 48 tundi, et saada piisavalt veokeid Alepposse sisse," ütles O'Brien ajakirjanikele.

Vene kaitseministeeriumi esimese operatiivpeavalitsuse ülem Sergei Rudskoi ütles varem päeval, et Venemaa peatab alates neljapäevast Aleppo ümbruses kolmeks tunniks päevas tulistamise, et linna saaks toimetada humanitaarabi.

Humanitaarabijuht on varem öelnud, et ÜRO ja tema partnerid on valmis toimetama ümberpiiratud Süüria aladele abi, kuid halvenev julgeolekuolukord ei võimalda seda teha.

"Meil on varustus valmis kohaletoimetamiseks, toidupakid, haiglavarustus, kiirabiautod, kütus elektrigeneraatorite jaoks, vesi ja muu," ütles O' Brien pärast kohtumist ÜRO Julgeolekunõukogu liikmetega. "Me saaksime need kohale toimetada 24-48 tunniga, kui meil oleks turvaline ligipääs."

O'Brien märkis, et ta ei ole veel täielikult kursis Venemaa ettepanekuga, kuid tuleb tagada, et veokijuhtidel oleks piisavalt aega turvaliselt Alepposse sõita ja sealt naasta.

"Kui meile pakutakse kolm tundi, siis tuleb küsida, et mida selle kolme tunniga on võimalik saavutada," sõnas ta. "Kas rahuldada vajadus või rahuldada ainult väga väike osa vajadusest?"

Viimase nelja päeva jooksul on Aleppos kraaniveeta olnud kuni kaks miljonit inimest.

Aleppos sai kolmapäeva õhtul mässuliste raketitules surma 14 ja vigastada kümneid inimesi, teatas riiklik uudisteagentuur SANA. Agentuuri informatsiooni kohaselt tulistasid mässulised valitsusvägede kontrolli all olevat Hamdaniyeh´ linnajagu, kus hukkus 13 ja sai haavata 25 inimest. Raketid tabasid ka naaberlinnaosa, kus elu jättis üks ja sai haavata 12 inimest.

Uudisteagentuuri teatel vastasid Venemaa lennukid õhulöökidega terroristide positsioonidele linna lõunaosas.

Vene kindralstaabi esimese operatiivpeavalitsuse ülem Sergei Rudskoi teatas kolmapäeval Moskvas ajakirjanikele, et Aleppo edelaosas on viimase nelja päeva jooksul tapetud üle tuhande mässulise.

"Mässulised on kaotanud viimase nelja päeva jooksul Aleppo edelaosas üle 1000 võitleja ja haavatuid on ligi 2000," ütles ta.

Rudskoi sõnul hävitati nelja päeva jooksul ka seitse tanki, kaheksa jalaväe lahingmasinat, 29 suurtükki ja miinipildujat ning 85 sõidukit mässuliste ja suurekaliibriliste relvadega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles