ÜRO: soolise ebavõrdsuse hind Aafrikale on 95 miljardit aastas (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helen Clark
Helen Clark Foto: SCANPIX

Sooline ebavõrdsus läheb Aafrikale kaotatud majanduspotentsiaalina maksma 95 miljardit dollarit (84 miljardit eurot) aastas, teatas ÜRO pühapäeval.

«Seal, kus valitseb soolise ebavõrdsuse kõrge tase, jäävad kaotajaks ühiskonnad,» ütles ÜRO Arengufondi (UNDP) direktor Helen Clark AFP-le.

«Nad ei rakenda naiste täit potentsiaali ja sellel on hind majanduse, perekonna, kogukonna ja riigi tasandil,» ütles Uus-Meremaa ekspeaminister.

Clark ütles põllumajandust näiteks tuues, et paljudes Aafrika riikides on naistel keelatud maa omamine või pärimine, samuti raha laenamine.

«Neil puuduvad rahalised võimalused parimate seemnete ja väetiste ostmiseks. Seetõttu on naiste, kes teevad väga palju tööd, tööviljakus väiksem ja nad toodavad vähem,» ütles Clark Nairobis Tokyo Rahvusvahelisel Aafrika Arengukonverentsil.

UNDP teatas avalduses, et meeste ja naiste ebavõrdsus Sahara-taguses Aafrikas läheb mandrile kaotatud majanduspotentsiaalina maksma 95 miljardit dollarit aastas.

Teatas lisati, et 2014. aastal oli mandri potentsiaalne majanduslik kaotus 105 miljardit.

«Sooline võrdõiguslikkus on hea asi iseeneses, ent tihtipeale hakkavad inimesed alles pärast majandusest rääkimist mõtlema, et oh sa poiss, sel on tagajärjed, kui me midagi ette ei võta,» lausus ÜRO järgmiseks peasekretäriks pürgiv UNDP-i direktor.

Samas märkis Clark mõnedes riikides tehtud edusamme. Näiteks Rwandas on tema sõnul 65 protsenti parlamendisaadikutest naised.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles