Colombia president kinnitas rahureferendumi küsimuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia president Juan Manuel Santos.
Colombia president Juan Manuel Santos. Foto: Reuters/ScanPix

Colombia president Juan Manuel Santos kinnitas teisipäeval oma määrusega küsimuse, millele valijatel tuleb vastata 2. oktoobril korraldataval rahvahääletusel valitsuse ajaloolise rahuleppe üle sissirühmitusega Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC).

Küsimus kõlab: "Kas te toetate lõplikku kokkulepet konflikti lõpetamiseks ning stabiilse ja püsiva rahu ehitamiseks?"

Colombias jõustus esmaspäeval vaherahu valitsuse ja FARC-i vahel, mis peaks lõpetama 52 aastat väldanud vaenutegevuse.

Eelmisel kolmapäeval saavutatud täielik rahukokkulepe ratifitseeritakse ainult juhul, kui rohkem colombialasi vastab "jah" kui "ei" ning kui "jah"-leer on suurem kui 4,4 miljonit valijat ehk 13 protsenti kogu valijaskonnast.

Kuigi Santos nimetas küsimust väga selgeks ja lihtsaks, pani see poliitikavaatlejaid kulmu kergitama, kuna selles ei nimetata konkreetselt FARC-i.

Colombia välisminister Maria Angela Holguin teatas, et ÜRO on kutsunud Santose ja FARC-i liidri Timoleón Jiméneze allkirjastama rahuleppe ÜRO Peaassambleel, mis algab New Yorgis 20. septembril.

Vaenutegevuse lõpetamisele järgneb kava kohaselt kuuekuuline demobilisatsiooniprotsess. FARC-i umbes 7500 võitlejat loovutavad ÜRO järelevalve all relvad kogumispunktidesse.

Enne demobilisatsiooni kutsub FARC oma juhid ja võitlejad viimast korda kokku ning kujundab end ümber "legaalseks poliitiliseks liikumiseks".

FARC korraldab konverentsi 13.-19. septembrini ning sellest võtab osa 200 FARC-i delegaati, seal hulgas 29 keskkomitee liiget. Kutsutud on ka 50 rahvusvahelist külalist ja ajakirjanikud, mis ei ole sissiliikumise puhul tavaline. Marksistlike sisside viimane konverents peetakse Colombia lõunaosas San Vicente del Caguánis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles