Putin: Venemaa ei kasuta naabrite vastu tuumarelva (33)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa president Vladimir Putin nimetas sonimiseks väiteid, et Venemaa kavatseb NATOga tülitseda ja kasutada naabrite – ka Baltimaade – vastu tuumarelva.

«Kuulge, arvan, et kõik terve mõistusega inimesed, kes tegelevad tegeliku poliitikaga, mõistavad, et viited Venemaa ohule – näiteks Baltimaadele –  on täielik sonimine,» ütles Putin usutluses Bloombergile.

«Mis, kas me kavatseme NATOga sõdida? Kui palju inimesi elab NATO riikides? Kusagil 600 miljonit, eks? Venemaal aga 146. Jah, me oleme suurim tuumariik, kuid kas te tõepoolest arvate, et me kavatseme vallutada tuumarelva jõul Baltimaad? Mis jama see on?» ütles Putin.

Tema sõnutsi tahab Moskva, et Venemaa mõju oleks märgatavam, tuntavam. «Kuid me paneme sellesse täiesti rahuarmastava ja positiivse sisu. Majandusliku ja humanitaarmõju, mis on seotud võrdõigusliku koostööga meie naabritega,» lausus president.

Putin andis harvaesinevalt pika – pea kaks tundi väldanud usutluse – Bloombergi peatoimetajale John Micklethwaitile.

Intervjuus tulid jutuks ka muud teemad. Putin mõistis hukka mõlema Ameerika Ühendriikide presidendikandidaadi – Hillary Clintoni ja Donald Trumpi – lähenemise. «Nad mõlemad kasutavad šokitaktikat, kumbki omal moel,» kommenteeris Putin. «Ma ei usu, et nad annaksid sellega parimat eeskuju,» lisas ta. Ühtlasi kinnitas ta, et Venemaa on valimiste küsimuses erapooletu.

Ühtlasi eitas ta Venemaa osalust Clintoni meilivestlusesse sisse tungimises – kuid tõdes, et see oli avalikkuse jaoks oluline info. 

Putin andis ka lootust, et kaugel ei ole lahendus tülis Jaapaniga Kuriili saarte pärast.  Kahel riigil puudub alates Teise maailmasõja lõpust siiani ametlik vaherahu. Ehkki mingist territooriumidega kauplemisest ei saa olla juttu, olevat Venemaa valmis heatahtlikeks kõnelusteks.

«Tahaksime väga leida lahenduse sellele murele oma Jaapani sõpradega,» tõdes president. 

Vaata allpoolasuvast videost, mida arvab Putin suhetest Türgiga ja Süüria rahuprotsessist. 

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles