Duterte ja Obama kohtusid ASEAN-il mitteametlikult

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide president Rodrigo Duterte saabumas tippkohtumisele. Taustal vestleb USA president Barack Obama Brunei sultani Hassanal Bolkiahiga.
Filipiinide president Rodrigo Duterte saabumas tippkohtumisele. Taustal vestleb USA president Barack Obama Brunei sultani Hassanal Bolkiahiga. Foto: JORGE SILVA/REUTERS

USA president Barack Obama ja tema Filipiinide ametivend Rodrigo Duterte pidasid kolmapäeval Laoses mitteametliku kohtumise, teatasid mõlema riigi ametnikud.

Kohtumine toimus vahetult enne pidulikku õhtusööki Kagu-Aasia riikide ühenduse (ASEAN) tippkohtumisel.

Riigipead pidid kohtuma ka teisipäeval, kuid kohtumine jäi ära pärast seda, kui Duterte nimetas Obamat "hoorapojaks" ja keeldus arutamast inimõigusküsimusi.

Filipiinide välisminister Perfecto Yasay ütles uudisteagentuurile Associated Press, et liidrid kohtusid.

"Nad kohtusid ooteruum ning nad olid viimased, kes ruumist lahkusid. Ma ei oska öelda, kui pikk kohtumine oli," lausus Yasay.

Valge Maja kinnitas, et kohtumine leidis aset ja selle käigus vahetati viisakusi. Ka Filipiinide välisministeerium ei täpsutanud vestluse sisu.

Duterte väljendas teisipäeval kahetsust USA presidendile Barack Obamale suunatud avalduse eest, milles nimetas riigipead "hoorapojaks".

"Kuigi avalduse põhjuseks olid minu jõulised kommentaarid ajakirjanduse teatud küsimustele, mis kutsusid esile muret ja ahastust, siis kahetsen, et see jättis USA presidendile isiklikult suunatud rünnaku mulje," öeldi Duterte avalduses.

"Sa (Obama) pead olema aupaklik. Ära lihtsalt loobi küsimusi ja avaldusi. Igavene hoorapoeg, muidu ma sõiman sind sellel foorumil," lausus Duterte enne lendu tippkohtumisele. Seal oli ette nähtud Duterte ja Obama kohtumine, mis tühistati.

30. juunil ametisse astunud Duterte algatatud narkovastases sõjas on tapetud üle 2400 arvatava uimastikaubitseja ning Obama tahtis kohtumisel tõstatada inimõiguste küsimuse. Filipiinide president hoiatas, et Obama ei päriks temalt riigis jätkuvate kohtuväliste tapmiste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles