Egiptuse opositsiooni ultimaatumi tähtaeg lõpeb täna

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mubaraki tagasiastumist nõudvate meeleavaldajate ja presidendi toetajate vaheline kokkupõrge Kairos.
Mubaraki tagasiastumist nõudvate meeleavaldajate ja presidendi toetajate vaheline kokkupõrge Kairos. Foto: SCANPIX

Meeleavalduse organiseerijad on kutsunud kümneid tuhandeid võimudega rahulolematuid protestijaid Kairo kesklinna Tahriri väljakule, et marssida üheskoos presidendipalee ette ja nõuda Mubaraki lahkumist, vahendas BBC.

President on vaatamata siseriiklikule ja rahvusvahelisele survele lubanud jätkata ametis kuni septembrikuiste presidendivalmisteni.

Mubaraki sõnul tekiks tema tagasiastumise korral riigis poliitiline vaakum, mida kasutaks ära riigis keelatud, kuid rahva seas populaarne opositsiooniliikumine Islami Vennaskond.

Mubarak andis eile ka intervjuu ABC Newsile, milles avaldas valmisolekut koheselt ametist tagasi astuda, kui see ei tähendaks riigi jätmist kaosesse. Ka eitas 30 aastat võimul püsinud president kuuldusi, nagu oleksid võimud õhutanud oma toetajaid tänavatele minema, et võimuvahetust nõudvatele demonstrantidele vastu astuda.

Olukord riigis on endiselt pinev. Eile õhtul pidas sõjaväepolitsei kinni mitmeid poliitaktiviste, kuid ka inimõigusorganisatsioonide Human Rights Watch ning Amnesty International töötajaid. Kairos jätkusid Mubaraki toetajate ja vastaste kokkupõrked.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles