Hiina ja Venemaa alustavad ühisõppusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SIPA/Scanpix

Peking ja Moskva alustavad täna Lõuna-Hiina merel kaheksa päeva kestvaid ühisõppusi, teatas Hiina kaitseministeerium.

Hiina ja Vene merevägede ühisõppus on jõudemonstratsioon merel, mille kuuluvuse küsimus pingestab piirkonna riikide vahelisi suhteid. Hiina peab pea kogu Lõuna-Hiina merd endale kuuluvaks, ent osa sellest nõudlevad endale ka Malaisia, Vietnam, Filipiinid, Indoneesia ja Brunei.

ÜRO Alaline Vahekohus (PCA) otsustas juulis, et Pekingil puuduvad Lõuna-Hiina mere alade üle ajaloolised õigused.

Ühisõppuste fookus on saarte ja madalike hõivamisel ja kontrollimisel, ütles Hiina mereväe pressiesindaja Liang Yang.

Õppustel osalevad kahe mereväe pealveelaevade kõrval ka allveelaevad, sõjalennukid, laevadel asuvad helikopterid, merejalaväelased ja amfiibsoomukid, ütles ta.

«Eelmiste õppustega võrreldes on need manöövrid organisatsiooni, ülesannete ja juhtimise poolest sügavamad ja ulatuslikumad,» lausus Liang.

Õppused peetakse Zhanjiangi linna ja Guangdongi lõunaprovintsi vetes, ehkki täpset toimumispaika pole avaldatud. Näib, et õppusi ei korraldata siiski Lõuna-Hiina mere vaidlusalustel aladel.

Liangi sõnul on õppuste eesmärk tugevdada Hiina ja Vene merevägede võimekust ühiselt toime tulla julgeolekuohtudega merel.

Eelmise aasta augustis korraldasid Hiina ja Vene mereväed Vladivostoki lähistel Peter Suure lahes ühisõppuse, milles osales 22 laeva, 20 lennukit ja üle 500 merejalaväelase.

Mullu mais korraldasid Moskva ja Peking ühise mereväeõppuse Euroopa vetes Mustal merel ja Vahemerel. Tegemist oli kõige kaugemal korraldatud õppustega, milles Hiina sõjalaevad on kunagi osalenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles