USA taastab kaubandussoodustused Birmale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja Birma de facto liider Aung San Suu Kyi andsid ühise pressikonverentsi.
USA president Barack Obama ja Birma de facto liider Aung San Suu Kyi andsid ühise pressikonverentsi. Foto: AFP

USA president Barack Obama astus kolmapäeval sammu 20 aasta eest inimõigusrikkumiste tõttu peatatud kaubandussoodustuste taastamiseks Birmaga ning teatas valmisolekust tühistada riigile kehtestatud majandussanktsioonid.

Obama ütles kirjas kongressile, et Birma peaks saama tulu vaestele riikidele mõeldud eelistariifidest USA enamsoodustusrežiimi (GPS) raames.

Endine huntariik on alles teel täiemõõdulise demokraatia suunas, ent Obama teatas kolmapäeval, et "USA on valmis tühistama Birmale kehtestatud sanktsioonid".

Valge Maja on Birma majanduse ja riigi de facto liidri Aung San Suu Kyi toetamisest väga huvitatud, kuid tahab jätta oma käsutusse hoovad ikka veel mõjuvõimsate kindralite vastu.

Sõjaväelased kontrollivad Birmas endiselt hiigelsuuri ärikonglomeraate ning juhivad ka sise- ja kaitseministeeriumi ning piirivalvet.

Kolmapäeval külastas Suu Kyi Ühendriike ja kohtus Valges Majas Obamaga. Visiit on oluline samm riigi rahvusvahelise rehabiliteerimise suunas ja annab märku ka demokraatliku võitluse juhi poliitikuks muutumisest.

Huntaaegne põhiseadus ei luba Nobeli rahupreemiaga pärjatud 71-aastasel Suu Kyil Birma presidendiks saada, kuid Washingtonis võetakse ta sellest hoolimata vastu riigipeana.

Aprillis astus Birmas poole sajandi järel ametisse esimene tsiviilvalitsus eesotsas Suu Kyiga. USA on tühistanud alates demokraatliku ülemineku algusest Birmas 2011. aastal osa riigile kehtestatud sanktsioonidest.

"Oleme juba mõnda aega valmis olnud tühistama Birmale kehtestatud sanktsioone," kinnitas Obama kolmapäeval koos Suu Kyiga Valges Majas antud pressikonverentsil.

Birma on maailma üks vaesemaid riike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles