Obama vetostas seaduse riikide hagemisest terrorirünnakute tõttu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama pani reedel veto eelnõule, mis lubaks 2001. aasta 11. septembri terrorirünnaku ohvritel ja nende pereliikmetel kaevata kohtusse välisriigi valitsusi, mida kahtlustatakse USA-vastaste terrorirünnakute toetamises.

Presidendi veto tühistamiseks läheb vaja nii esindajatekojas kui ka senatis kahekolmandikulist enamust ning kongress kavatseb seda proovida. Senat võtab veto tühistamise menetlusse «nii kiiresti, kui sel tööperioodil on võimalik», teatas senati enamuse juhi Mitch McConnelli kantselei pärast Obama otsust.

Presidendi sõnul tunneb ta sügavalt kaasa 9/11 rünnakus hukkunute perekondadele ja nende soovile leida õiglust. Samas oleks eelnõu kahjulik USA riiklikele huvidele ning viiks hagide esitamiseni USA või Ameerika ametnike vastu tegude eest, mida sooritavad relvarühmitused, keda USA kas toetab, relvastab või välja õpetab, ütles Obama.

«Kui keegi nendest hagejatest võidab, näiteks teiste riikide siseriikliku seaduse alusel, mida rakendavad välisriikide kohtud, siis pööratakse nende hagide rahuldamiseks pilk välisriigis asuvate USA valitsuse varadele ning sellel oleks Ühendriikidele potentsiaalselt raskeid rahanduslikke tagajärgi,» lausus riigipea.

Eelnõu lööks segi suverääni puutumatust käsitlevad pikaaegsed rahvusvahelised põhimõtted, lisas Obama.

Dokumendi vastu teeb jõuliselt lobitööd Saudi Araabia, kust oli pärit 15 rünnaku sooritanud 19 lennukikaaperdajast. Veel hiljutiseni salastatutest dokumentidest selgus, et USA luure kahtlustas mitmel korral seost kaaperdajate ja Saudi valitsuse vahel.

Eelnõu pooldajate hinnangul on neil veto tühistamiseks piisavalt toetust, kuid Valge Maja teeb lobitööd dokumendi vastu ning on leidnud seadusandjaid, kes on Obama argumentatsiooni suhtes vastuvõtlikud.

Praeguseks pole selge, kas Valge Maja on suutnud koguda piisavalt hääli veto tühistamise läbikukkumiseks. Veto tühistamine oleks suur hoop Obama valitsusele, mille vetosid pole seni kummutatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles