Venemaa soovib näha ÜRO uue juhina Ida-Euroopast pärit naist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa soovib näha järgmise ÜRO peasekretärina naist ning toetab kandidaati Ida-Euroopast, ütles Vene alaline esindaja maailmaorganisatsioonis Vitali Tšurkin eile.

Tšurkini sõnul võib ametlik hääletus Ban Ki-mooni mantlipärija üle aset leida juba lähiajal.

«Me usume, et on Ida-Euroopa kord esitada järgmine peasekretär,» ütles Tšurkin pressikonverentsil ja lisas: «Me sooviksime väga näha (selles ametis) naist.»

Tšurkini avaldus tuli vähem kui nädal pärast seda, kui Bulgaaria esitas teise kandidaadi ÜRO peasekretäri kohale – Euroopa Komisjoni eelarvevoliniku ja Maailmapanga endise asepresidendi Kristalina Georgieva.

Bulgaarlanna astus ÜRO Peaassamblee ette eile, vastates kahe tunni jooksul arvukatele küsimustele alates Süüria sõjast ja põgenikekriisist ning lõpetades kliimamuutusega.

Tšurkini sõnul võib Julgeolekunõukogu valida peasekretäri kandidaadi juba lähemal ajal ning seejärel esitatakse tema kandidatuur kinnitamiseks Peaassambleele.

Georgieva oleks esimene ÜRO naispeasekretär.

Bulgaaria valitsus loobus toetusest oma esimesele valikule, UNESCO juhile Irina Bokovale, kuna too ei näidanud tugevaid tulemusi Julgeolekunõukogu varasemates mitteametlikes hääletusvoorudes. Ta on aga endiselt konkurentsis.

Viies hääletusvoorus on kõige tugevamalt esinenud Portugali endine peaminister Antonio Guterres. ÜRO uus peasekretär astub ametisse 1. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles