Hispaania välisministeerium ärritus Läti aukonsuli peale

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iseseisvuslippudega katalaanid.
Iseseisvuslippudega katalaanid. Foto: AP/Scanpix

Hispaania välisministeerium teatas Läti suursaadikule Madridis, et ei soovi enam nende aukonsulina Barcelonas näha Xavier Vinyalsi, sest too riputas 11. septembril ehk katalaanide rahvuspäeval konsulaadile iseseisvuslaste lipu.

Vinyalsi enda jutu järgi on ta küll Kataloonia eraldumise pooldaja, kuid iseseisvuslippu ehk estelada’t konsulaadile ei riputanud. «Ma ei paneks kunagi katalaani iseseisvuslippu konsulaadile,» reageeris ta Twitteris, «ega varja ma kunagi ka oma vaateid.»

Läti välisministeeriumi kõneisik Raimonds Jansons teatas uudisteagentuurile LETA kommentaariks Vinyalsi intsidendile, et aukonsulid pole nende riigi palgalised diplomaadid, vaid vabatahtlikud abilised.

«Me võtame hindamisele, kas Läti aukonsuli kohustused võtnud isik on meie juhtnööre täitnud ja austanud asukohamaa, antud juhul Hispaania seadusi,» lisas Jansons. Ta rõhutas lisaks, et Hispaania on Lätile oluline riik ning mõlema maa huvides on, kui arenevad majandussidemed sealsete piirkondadega.

Katalaani rahvuslasena tuntud Vinyals on omal ajal osalenud Balti ketis ja propageerinud Baltimaadesse investeerimist.

See pole esimene kord, kui Kataloonia küsimus Läti ja Hispaania vahel probleeme külvab. 2013. aastal kutsus Hispaania välisministeerium Läti suursaadiku välja siis, kui toonane peaminister Valdis Dombrovskis ütles intervjuus katalaani väljaandele, et teatud tingimustel võiksid lätlased nende iseseisvust tunnustada.

Tänavu talvel ilmutas aga üks Hispaania erootikaajakiri Interviú viitega oma riigi anonüümsetele julgeolekuallikatele loo, mille kohaselt sai Dombrovskis selle avalduse eest katalaanidelt kuus miljonit eurot altkäemaksu. Ei Euroopa Komisjon ega ka küsimuses uurimise algatanud Läti korruptsioonitõrjebüroo midagi sellist ei tuvastanud.

Toona Postimehega rääkinud Läti politoloog pidas väidet humoorikalt naeruväärseks, katalaani allikad aga kahtlustasid, et tegu on Hispaania julgeolekuteenistuste sihiliku laimuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles