Hitleri sünnikodu lammutatakse (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hitleri sünnikoht Braunau am Innis.
Hitleri sünnikoht Braunau am Innis. Foto: SCANPIX

Austrias Barnau am Inni linnas asuv maja, kus 1889. aastal sündis natsionaalsotsialistliku Saksamaa liider Adolf Hitler, lammutatakse, teatasid Austria võimud täna.

«Hitleri maja lammutatakse. Vundament võib jääda, kuid rajatakse uus hoone,» ütles Austria siseminister Wolfgang Sobotka kohalikule päevalehele Die Presse. Sobotka viitas vajadusele ära hoida maja muutumine neonatside pühamuks.

«See (uut hoonet - toim) ehitatakse kas heategevusorganisatsioonile või kohalikule omavalitsusele,» lisas minister rajatava hoone kohta.

Ministri sõnul langetati otsus ekspertkomitee soovitusel, kellele tehti ülesandeks otsustada, mida Branau am Innis asuva vastuolulise hoonega peale hakata.

Suur kollane maja on seisnud tühjalt alates 2011. aastast, kui algas kohtuvaidlus valitsuse ning maja omaniku Gerlinde Pommeri vahel. Maja on Pommeri suguvõsale kuulunud üle sajandi. 1970. aastate algul sõlmis Austria valitsus Pommeriga üürileppe ja tegi majja puuetega inimeste keskuse. Viie aasta eest keeldus Pommer ootamatult andmast luba hädavajalikuks remondiks ning maja jäi tühjaks. Pommer keeldus ka siseministeeriumi pakkumisest maja ära osta.

Juulis kiitis valitsus heaks otsuse maja Pommerilt võõrandada. Maja lammutamise peab heaks kiitma ka Austria parlament.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles