ÜRO eriesindaja kutsus üles relvarahu Jeemenis pikendama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni tänavakunstnikud kujutavad nälgivaid lapsi.
Jeemeni tänavakunstnikud kujutavad nälgivaid lapsi. Foto: MOHAMED AL-SAYAGHI/REUTERS

ÜRO eriesindaja Jeemenis Ismail Ould Cheikh Ahmed kutsus laupäeval üles pikendama 72-tunniks kehtestatud relvarahu.

"Kuna relvarahu on lõppemas, siis kutsun ma üles seda pikendama veel vähemalt 72 tunni võrra," kirjutas Ahmed oma Facebooki küljel.

Jeemenis on relvarahust hoolimata jätkunud ägedad lahingud. Saudi Araabia juhitava koalitsiooni sõjalennukid ründasid arvatavate huthimässuliste raketiseadeldisi pealinnast Sanaast idas. Neljapäeval tulistasid Patriot raketid pealinnast idas Maribi kohal alla kaks mässuliste raketti.

Ahmedi väitel hoiduvad valitsusväed relvakokkupõrgetest, kuid mässulised olevat rikkunud relvarahu alates selle jõustumisest 449 korda.

Kolmapäeval kehtestatud vaherahu eesmärgiks oli toimetada tsiviilisikutele humanitaarabi. Vaenutegevus pidi kava kohaselt lõppema kolmapäeva öösel kell 23.59 ja kestma 72 tundi.

Tegemist oli juba kuuenda katsega kehtestada relvarahu huthimässuliste ja Saudi Araabia juhitud koalitsiooni toetatud valitsusmeelsete vägede vahel.

Jeemeni konfliktis on vastamisi rahvusvaheliselt tunnustatud presidendile Abedrabbo Mansour Hadile lojaalsed jõud, mida toetab Saudi Araabia juhitav koalitsioon ning šiiamässulised huthid ja nendega liidus olevad ekspresident Ali Abdullah Saleh'le lojaalsed väed.

Jeemeni konfliktis on hukkunud ligi 6900 inimest, kellest rohkem kui pooled tsiviilisikud. Lisaks on kolm miljonit inimest pidanud oma kodudest põgenema ja veel miljonid vajavad toiduabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles