Islandi opositsioon kavatseb valimiste järel koalitsiooni moodustada

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi lipp lehvimas Reykjavikis.
Islandi lipp lehvimas Reykjavikis. Foto: AP/Scanpix

       Islandi neli opositsiooniparteid teatasid neljapäeval kokkuleppest koalitsiooni moodustamiseks laupäevaste erakorraliste valimiste järel.

Eliidivastane Piraadipartei, Vasakpoolsete ja Roheliste Liikumine, sotsiaaldemokraadid ja tsentristlik Helge Tulevik teatasid ühisavalduses, et nelja erakonna koostöö "oleks selge alternatiiv praegustele valitsusparteidele ja tekitaks Islandi ühiskonna jaoks uue võimaluse".

"Selle põhjal usume, et on piisavalt põhjust uurida enamusvalituse moodustamise võimalusi, kui me saame eelseisvatel valimistel selleks volitused," seisis ühisavalduses.

Islandit valitseb praegu paremtsentristliku Progressipartei ja parempoolse Iseseisvuspartei koalitsioon.

Nelja opositsioonipartei liit toob valimiste järel ilmselt kaasa lehmakauplemise.

"Kui valimistulemused annavad meile võimaluse moodustada opositsiooniparteidega valitsus, siis seda me tahame teha," ütles Vasakpoolsete ja Roheliste liikumise liider Katrin Jakobsdóttir AFP-le. "Meie hinnangul on need erakonnad võimelised hästi koos töötama. Neil on palju ühiseid teemasid. Usun, et see oleks teostatav valitsuse variant." 

Piraadipartei koguks 29. oktoobri valimistel 22,6 protsenti häältest, selgub Reykjaviki ülikooli poliitikateaduste osakonna poolt 14.-19. oktoobrini läbi viidud küsitlusest, mille käigus küsiti internetis või telefonitsi 2300 inimese arvamust.

Küsitlus näitab Iseseisvuspartei toetuseks 21,1 protsenti häältest.

Mõlemad erakonnad jääksid sellega 63-kohalises parlamendis ehk althingis enamuse saavutamisest kaugele.

Vasakpoolsete ja Roheliste Liikumine koguks 18,6 ning Progressipartei üheksa protsenti häältest, näitavad küsitlustulemused.

Piraadipartei toetus ulatus aprillis "Panama paberite" skandaali kõrghetkel 43 protsendini. Skandaali tõttu oli sunnitud ametist lahkuma peaminister David Gunnlaugsson.

Lekkinud maksudokumendid näitavad, et Islandi peaminister ja tema abikaasa Anna Sigurlaug Palsdottir kasutasid maksuparadiisi ettevõtet miljoniste investeeringute varjamiseks. Lekitatud dokumentide kohaselt ostsid Gunnlaugsson ja tema abikaasa 2007. aasta detsembris Briti Neitsisaartel firma Wintris Inc. 2009. aastal müüs peaminister oma osaluse ühe dollari eest abikaasale.

Gunnlaugsson ei deklareerinud 2009. aastal paremtsentristliku Progressipartei ridades parlamenti pääsedes osalust firmas.

2013. aasta üldvalimistel ületas Piraadipartei 5,1-protsendise toetusega napilt valimiskünnise ja sai parlamendis kolm kohta. Erakonna peaeesmärk on enda sõnul purustada riigi vana poliitiline kaardivägi.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles