Lõuna-Korea tulistas kuulipildujatest Hiina kalalaevu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SIPA/Scanpix

Lõuna-Korea rannavalve tulistas esmakordselt kuulipildujatest Hiina laevu, mis püüdsid ebaseaduslikult Korea vetes kala, ütles ametnik täna.

Eile aset leidnud juhtumis keegi surma ei saanud. Tegemist oli esimese taolise vahejuhtumiga pärast rannavalve avaldust oktoobris, et kavatseb Hiina traalerite vastu kasutada agressiivsemat tulirelvapoliitikat.

Vaidlused ebaseadusliku kalapüügi ümber varjutavad Lõuna-Korea ja Hiina suhteid juba aastaid. Lõuna-Korea ja Hiina kalurite vahel on toimunud arvukalt kokkupõrkeid.

Kõrge rannavalveametniku Kim Jung-Shiki sõnul tuli tulistamise käsk vastasseisus umbes 30 Hiina kalurilaevaga, mis püüdsid seadusvastaselt kala Kollases meres Lõuna-Korea ja Põhja-Korea merepiiri lähistel. Kaks kalurilaeva arestiti.

«Nad üritasid meie laevu rammida, kuigi olime neid korduvalt hoiatanud,» lausus Kim uudisteagentuurile Yonhap. «Arvasin, et meie isikkoosseis satub ohtu, kui luban vastupanul jätkuda; seetõttu kasutasime meeskonna teenistusrelva.»

Esimesed valangud tulistati õhku, kuid hiljem anti meeskonnale käsk tulistada otse rannavalve suunas liikuvate Hiina laevade vööri.

Soul tahab, et Peking kutsuks oma kalalaevastikku korrale, mis siseneb Hiina tarbimise rahuldamiseks aina sagedamini Lõuna-Korea vetesse. Varasemalt liikusid piirkonnas väikesed puidust alused, kuid nende kohalolu tolereeriti, sest Souli prioriteediks oli kaitse Põhja-Korea võimaliku sissetungi eest.

Viimastel aastatel asendusid väikealused suurte terasest traaleritega. Need veavad enda järel raskustega kalavõrku, mis haarab endasse enamiku ettejäävast.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles