Kolm ülinappi presidendiheitlust Ameerika ajaloos (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George W. Bush, Ameerika Ühendriikide president aastail 2001-2009.
George W. Bush, Ameerika Ühendriikide president aastail 2001-2009. Foto: Reuters/ScanPix

Ajakiri Time töötas läbi kõik 48 alates aastast 1824 peetud Ameerika Ühendriikide presidendivalimist – ekspertide hinnangul oli just too aastanumber hetkeks, mil hakkas valitsema praktiline kaheparteisüsteem. Kolmel korral otsustas valimiste tulemuse kõigest paarsada häält.

2000 – George W. Bush võdab Al Gore`i

George W. Bush Foto: Xinhua/Scanpix
George W. Bush Foto: Xinhua/Scanpix Foto: /Xinhua/Photoshot

Valimiste saatuse määrasid 537 häält Florida osariigis, mis läksid vabariiklaste kandidaadile George W. Bushile. Häälte ülelugemine vaidlustati, mistõttu andis Ülemkohtu otsus võidu Bushile. 

1876 – Rutherford B. Hayes võidab Samuel Tildeni

Rutherford B. Hayes. Foto: Scanpix
Rutherford B. Hayes. Foto: Scanpix Foto: Personalities/

Üks kõige vastuolulisemaid valimisi Ühendriikide ajaloos. Demokraadist New Yorgi kuberner Samuel Tilden teenib küll rahva suurema toetuse, kuid Ohio kubernerist vabariiklane Rutherford B. Hayes võidutseb valijameeste kogus. Tõenäoliselt said otsustavaks kõigest 889 Lõuna-Carolinas Hayesi heaks antud häält.

1884 – Grover Cleveland võidab James G. Blaine`i

Grover Cleveland. Foto: Scanpix
Grover Cleveland. Foto: Scanpix Foto: Stapleton Historical Collection/Stapleton / HIP / TopFoto

Heitluse lõpptulemuse New Yorgi kuberneri, demokraat Grover Clevelandi ja tema vabariiklasest rivaali, Maine`i senaatori James G. Blaine`i vahel määravad vaid 1047 häält, mille Cleveland teenis oma koduosariigis.

Ülal on toodud välja vaid kolm kõige tihedamat rebimist – kui mõnes osariigis oleks muutnud meelt kokku vähem kui 10 000 inimest, oleksid võinud teistsuguse tulemusega lõppeda ka presidendivalimised aastail 1844, 1848 ja 1916.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles