Venemaa saatis välja Siberisse paremat elu otsima läinud ameeriklase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa ja Kasahstani piiri kontrollpunkt Karasukis.
Venemaa ja Kasahstani piiri kontrollpunkt Karasukis. Foto: SCANPIX

Venemaa saatis maalt välja 29-aastase USA kodaniku, kes sisenes riiki Venemaa lõunapiiri kaudu Kasahstaniga, kuid tegi seda ebaseaduslikult, teatasid esmaspäeval vene uudisekanalid.

Washington Posti teatel oli tegemist Colorado osariigist pärit kindlustusmüügimehe Julio Prietoga, kelle soov oli väidetavalt saada parema elu peale.

Esmalt proovis ta siseneda Kasahstani ja Venemaa piiripunkti kaudu, aga kuna mehel puudus viisa, ei lubatud tal riiki siseneda. Prieto aga sellest ennast heidutada ei lahkunud ja proovis Novosibirskist idas asuva Karasuki linna lähistel riiki sisse hiilida.

Piirivalve pidas ta aga 14. septembril kinni. Kohalike uurijate sõnul oli mees tulnud Siberisse paremat elu otsima ja lootis seal ka tööd leida. Väidetavalt oli Prieto sündinud Mehhikos ja inglise keelt rääkis ta tugeva aktsendiga.

Prieto mõisteti Vene kohtusüsteemi poolt ebaseaduslikus riiki sisenemises süüdi, kus maksimaalse karistuse korral on võimalik istuma panna kuni kahe aastaks. Temale määrati aga algselt 7000 rublane rahatrahv, mis hiljem vähendati veel 2000 rublale (alla 30 euro).

Sellel esmaspäeval pandi Prieto Novosibirskis lennuki peale, et sõidutada ta New Yorki, vahepeatused toimusid Moskvas ja Dublinis. Lennu eest tasus Vene valitsus.

Prietoga kokkupuutunud kohtutäituri sõnul mõjus Venemaa kogemus Prietole raskelt. «Ta oli väga pettunud. Ta soovis Venemaale jääda, sest riik oli talle algselt sümpatiseerinud. Ta lootis, et Venemaal võetakse ta avasüli vastu, aga seda ei juhtunud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles