Trump lubas TPP-st taganeda esimesel tööpäeval

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA uus president Donald Trump
USA uus president Donald Trump Foto: Reuters/ScanPix

USA vastvalitud president Donald Trump lubas esmaspäeval Vaikse ookeani ülesest kaubandusleppest (TPP) taganeda esimesel tööpäeval riigipeana.

"Ma olen oma üleminekumeeskonnalt palunud koostada nimekirja täidesaatvatest sammudest, mis me võime astuda esimesel päeval, et taastada oma seadused ja tuua tagasi töökohad," ütles vastvalitud president videopöördumises.

"Kaubanduse küsimuses esitan avalduse meie kavatsuse kohta taanduda Vaikse ookeani ülesest kaubandusleppest, mis on meie riigi jaoks potentsiaalselt hävituslik. "Selle asemel peame läbirääkimisi ausate kahepoolsete kaubanduslepete üle, mis toovad töökohad ja tööstuse tagasi Ameerikasse," ütles ta.

TPP näol on tegemist ajaloo ühe suurima majandusalase partnerlusleppega. Sellega ühinenud riigid moodustavad maailmamajandusest umbes 40 protsenti.

Lepe katab kaht viiendikku maailma majandusest ja näeb riikide omavahelises kaubavahetuses enamiku tollimaksude kaotamise või vähendamise. Leppe eesmärk on kehtestada 21. sajandi reeglid kaubanduses ja investeeringute alal ja survestada leppe allkirjastajate ringi mitte kuuluvat Hiinat järgima TPP standardeid.

Kriitikute hinnangul õõnestab see USA tööliste tingimusi, sest suurendab konkurentsi madalama palgatasemega riikidega.

Trump vannutatakse USA presidendiks 20. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles