Kuuba president lubas Castro surma järel revolutsiooni kaitsta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leinajad kogunesid taas Santiago de Cubas.
Leinajad kogunesid taas Santiago de Cubas. Foto: ENRIQUE DE LA OSA/REUTERS

Kuuba president Raúl Castro lubas laupäeval Fidel Castro mälestuseks korraldatud rahvakogunemisel, et jätkab sotsialistliku revolutsiooni kaitsmist ka pärast selle legendaarse juhi surma.

"Ma luban kaitsta isamaad ja sotsialismi," kinnitas Castro kümnetele tuhandetele inimestele Santiago de Cubas.

President ühtlasi meenutas rahvale oma venna soovi, et tema mälestuseks ei püstitataks monumente ega nimetataks ümber linnatänavaid või hooneid. Raúl Castro sõnul võtab valitsus koguni vastu vastavasisulise seaduse, sest Fidel soovis igati isikukultuse vältimist.

Leinavad saareelanikud kogunesid laupäeval taaskord hüvasti mehega, kes valitses Kuubat pool sajandit aastatel 1959-2006.

Rahvakogunemine oli osa nädala kestvatest mälestusüritustest, mis kulmineeruvad pühapäeval Fidel Castro matustega Santiago de Cubas, kuhu on maetud ka vabadusvõitluse kangelane José Marti.

Teisipäevase mälestusürituse järel alustas urn Castro tuhaga "vabaduse karavani" läbi riigi, matkides tema sissiliikumise omaaegset teekonda diktaator Fulgencio Batista kukutamiseni viinud geriljasõjas.

Venemaa delegatsiooni Kuuba kauaaegse liidri Fidel Castro matustel juhib riigiduuma spiiker Vjatšeslav Volodin. Delegatsiooni kuuluvad Vene-Kuuba valitsustevahelise komisjoni esimees Dmitri Rogozin, välisministeeriumi ametnikke ja riigiduma parlamendifraktsioonide liikmeid. President Vladimir Putini eemalejäämist põhjendati riigipea tiheda päevakava, muuhulgas neljapäeval peetud aastakõnega föderaalkogule.

USA saadab Kuuba kauaaegse riigijuhi Fidel Castro matustele kaks ametnikku, ent loobub ametliku delegatsiooni saatmisest, teatas Valge Maja.

"President otsustas mitte saata mälestusteenistusele presidendi delegatsiooni," ütles Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest, lisades, et Ühendriike esindavad matusetseremoonial president Barack Obama välisnõunik Ben Rhodes ja Ühendriikide kõrgeim ametnik Kuubas Jeffrey DeLaurentis.

Rhodes oli Obama Kuubaga algatatud diplomaatilise sula üks arhitekte.

17. detsembril möödub kaks aastat Obama ja Kuuba riigipea Raúl Castro teadaandest Washingtoni ja Havanna suhete normaliseerimisest. 2015. aasta 20. juulil taastasid USA  ja Kuuba 1961. aastal katkenud diplomaatilised suhted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles