Austria sai lõpuks presidendi valitud

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria presidendiks valitud Alexander Van der Bellen ja kaotanud Norbert Hofer
Austria presidendiks valitud Alexander Van der Bellen ja kaotanud Norbert Hofer Foto: Matthias Schrader/AP

Austrias toimusid eile taas presidendivalimised, sest eelmine üritus maikuus lõppes fiaskoga, tulemus tühistati protseduuriliste reeglite rikkumise tõttu sedelite lugemisel. Ametlikud valimistulemused kuulutatakse välja täna, kuid esialgsed tulemused näitasid eile selget võitu roheliste toetatud sõltumatule kandidaadile Alexander Van der Bellenile.

«Inimene ei arvesta, inimene loodab,» olid Eesti juurtega Van der Belleni esimesed sõnad pärast võitu. «Olen alati võidelnud ja argumenteerinud Euroopa-meelse Austria nimel,» ütles Van der Bellen veidi hiljem avalik-õiguslikus televisioonis. Ta sõnas, et tema valimisvõitu andsid panuse ka vanad väärtused, nagu vabadus, võrdsus ja solidaarsus.

Parempopulistliku Vabaduspartei (FPÖ) esindaja Norbert Hofer tunnistas eile valimiskaotust. «Olen uskumatult kurb. Õnnitlen Alexander Van der Bellenit tema edu puhul ja kutsun kõiki austerlasi ühte hoidma ja koostööd tegema,» teatas ta eile Facebooki vahendusel, ja kinnitas ühtlasi, et järgmistest presidendivalimistest kavatseb ta jälle osa võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles