KOHALIK VAADE: Pärast talurahvapartei võitu käib Leedu poliitikas madin lehmade, õlle ja loodete pärast

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued niiditõmbajad Leedu poliitikas - Talurahva ja Roheliste Liidu parteijuht Ramunas Karbauskis ja peaminister Saulius Skvernelis.
Uued niiditõmbajad Leedu poliitikas - Talurahva ja Roheliste Liidu parteijuht Ramunas Karbauskis ja peaminister Saulius Skvernelis. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Kõigepealt tulid nad meie ajaarvamise kallale, ja me ei öelnud midagi. Või siis naerisime. Siis tulid nad meie laste koolivormide kallale, ja me ei öelnud midagi. Või siis naersime. Siis tulid nad õlle hinna ja meie naiste kehade kallale. Ja keegi polnud vait ega naernud enam.

Võib tunduda provotseeriv tsiteerida siinkohal veidi muudetult Saksa pastori Martin Niemölleri kuulsat jutlust, kus ta kritiseerib Saksa intellektuaalide argpükslikkust pärast natside võimule tõusmist ja viimaste algatatud «puhastusi», kuid emotsioonid Leedu poliitikas on tõesti kuumaks läinud. Vaieldakse juba geneetikaküsimuste üle.

Aga esmalt asjast. Pärast Talurahva ja Roheliste Liidu ülekaalukat ja ootamatut võitu oktoobris toimunud parlamendivalimistel, millega saavutati Leedu seimis tugev ülekaal, kuulutas nende parteijuht – oligarh ja agronoom ühes isikus – Ramunas Karbauskis, et valitsuses on alanud uus ajastu, sest nüüd kuuluvad sinna vaid professionaalid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles