Lõuna-Korea parlament tagandas presidendi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea peatatud volitustega president Park Geun-hye.
Lõuna-Korea peatatud volitustega president Park Geun-hye. Foto: Reuters/ScanPix

Lõuna-Korea parlament hääletas täna korruptsiooniskandaali sattunud president Park Geun-hye tagandamise poolt, peatades riigipea volitused.

Lõuna-Korea 300-kohalises parlamendis toetas Parki tagandamist 234 rahvasaadikut, vastu oli 56. «Teatan, et seaduseelnõu president Park Geun-hye tagandamisest on vastu võetud,» ütles parlamendispiiker Chung Se-kyun. «Loodan siiralt, et selline tragöödia meie põhiseaduslikus ajaloos enam ei kordu.»

Parlamendihääletuse järel lähevad presidendi volitused üle peaminister Hwang Kyo-Ahnile, ehkki Park säilitab presidenditiitli ja loa elada presidendi residentsis ehk Sinises Majas. President määras mittevalitud Hwangi peaministriks 2015. aasta mais.

Kuna opositsioonil on parlamendis 172 kohta, tähendab hääletustulemus, et Parki tagandamist toetasid ka paljud tema Saenuri partei liikmed.

Presidendi tagandamise peab kinnitama konstitutsioonikohus, millel on asja arutamiseks aega pool aastat, ehkki kohtunikud on avalikkuse surve all tegutseda kiiresti. Lõuna-Koreas on alates esimestest vabadest valimistest 1987. aastal kõiki presidente saatnud korruptsioonikahtlustused. Kui üheksaliikmeline konstitutsioonikohus presidendi tagandamist ei kinnita, tühistatakse riigipea ametivolituste peatamine ja Park saab jätkata ametikohustuste täitmist ametiaja lõpuni.

Aastatel 1961-1979 sõjaväehunta eesotsas Lõuna-Koread valitsenud Park Chung-hee tütar Park Geun-hye sai presidendiks 2013. aasta veebruaris ning tema ametiaeg pidanuks lõppema 2018. aasta veebruaris.

Prokuratuur süüdistab 64-aastast presidenti ja tema usaldusalust Choi Soon-sili Lõuna-Korea juhtivfirmadelt enam kui 60 miljoni dollari väljapressimises vabaühendustele. Saadud summasid kasutas Choi väidetavalt isikliku kasu saamiseks. Lisaks olevat ta osalenud ka poliitilises otsustusprotsessis, kuigi tal puudub valitsuses ametlik roll.

Parki sõnul toimus kõik see avalikes huvides.

Choi, kelle isa oli usutegelane ja Parki pikaajaline mentor kuni oma surmani 1994. aastal, vahistati novembri algul süüdistatuna kelmuses ja võimu kuritarvitamises.

Choile on esitatud süüdistus võimu kuritarvitamises. Vahistatud on ka kaks presidendi abi.

Alates korruptsiooniskandaali puhkemisest on sajad tuhanded lõunakorealased nõudnud igal nädalavahetusel Parki tagasiastumist.

Park võitis 2012. aasta presidendivalimised kampaaniaga, milles lõi endast kuvandi kui korruptsiooni ja onupojapoliitika suhtes immuunsest kandidaadist. Vallaline ja lastetu Park, kelle mõlemad vanemad mõrvati ja kes eraldati oma õdedest-vendadest, kuulutas, et ei võlgne kellelegi midagi.

«Mul ei ole pere, kelle eest hoolitseda, ja lapsi, kes minult vara päriksid...Tahan pühenduda täielikult riigile ja rahvale,» ütles Park 2012. aastal.

Tegemist ei ole esimese korraga, kui Lõuna-Korea presidendi suhtes on tagandamismenetlust alustatud. 2004. aastal õnnestus parlamendil president Roh Hoo-myuni volitused peatada, ent konstitutsioonikohus tühistas selle ja jättis Roh ametisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles