Varem valimiskaotust tunnistanud Gambia president muutis meelt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yahya Jammeh.
Yahya Jammeh. Foto: AFP/SCANPIX

Gambia kauaaegne president Yahya Jammeh, kes nädala eest oli tunnistanud valimiskaotust oma oponendile Adama Barrow'le, muutis reedel meelt.

"Nagu ma varem heauskselt tulemusi tunnistasin, uskudes, et sõltumatu valimiskomisjon on sõltumatu, aus ja usaldusväärne, lükkan ma siinkohal need täielikult tagasi. Ma kordan: ma ei tunnista valimistulemusi, arvestades juhtunut," ütles ta telepöördumises.

Jammeh mõistis hukka valimisorganite väidetavad lubamatud vead ning kutsus üles korraldama uut hääletust. Ta viitas veale häältelugemises, mida tunnistas valimiskomisjon ise, andes Barrow'le võidu väiksema vahega, kui algul teatatud.

Viimaste ametlike tulemuste kohaselt toetas Barrow'd 1. detsembri presidendivalimistel 43,29 ja Jammeh'd 39,64 protsenti hääletanuist. Valimisosaluseks teatati 59 protsenti.

Jammeh' väitel olevat uurimised näidanud, et suur hulk valijaid ei saanud hääletada.

"Need on kõige kaheldavamad valimised selle riigi ajaloos," ütles president.

"Me naaseme valimiskastide juurde, sest ma tahan tagada, et iga gambialane saaks hääletada valimiskomisjoni all, mis on erapooletu, sõltumatu, neutraalne ja vaba välismõjust," lausus ta, lisades, et ei kavatse sallida mingeid tänavameeleavaldusi oma otsuse vastu.

Presidendi avaldus pöörab pea peale olukorra selles Lääne-Aafrika riigis, mille elanikud olid lootnud rahumeelsele demokraatlikule üleminekule pärast Barrow üllatusvõitu, mis pidanuks lõpu tegema Jammeh' 22 aastat kestnud võimule.

2. detsembril tegi Jammeh' telepöördumises suuremeelse avalduse ja lubas üldiseks üllatuseks võimu sujuvalt ja rahumeelselt Barrow'le üle anda.

Neljapäeval lubas Barrow asutada Lõuna-Aafrika Vabariigi stiilis tõekomisjoni ja ning ütles, et riigi relvajõudude juht oli tõotanud talle oma toetust.

Kuid surve Jammeh' ja tema administratsiooni juhtfiguuride süüdimõistmiseks inimõigusrikkumiste eest oli üks uue valitsuse ees seisvatest suurtest väljakutsetest.

Oma 3. detsembril antud usutluses Prantsuse meediale välistas Barrow "nõiajahi" ja lubas, et tema eelkäija saab elada Gambias tavakodanikuna.

Kümned opositsiooniaktivistid, kes aprillist saadik meeleavalduste korraldamise eest kinni on peetud, vabastati sel nädalal kautsjoni vastu. Nende advokaadi sõnul kuulusid nad kõik Ühtsesse Demokraatlikku Parteisse (UDP), mille presidendikandidaat Barrow' oli.

Ühes veel 18 aktivistiga vabastati UDP asutaja Ousainou Darboe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles