Itaalia senat avaldas uuele valitsusele toetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paolo Gentiloni.
Paolo Gentiloni. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Itaalia senat avaldas eile toetust peaminister Paolo Gentiloni valitsusele, lõpetades riiki tabanud poliitilise kriisi, mis järgnes eelmise valitsusjuhi Matteo Renzi tagasiastumisele.

268 hääletanud senaatorist toetas 169 Gentiloni valitsust ja 99 oli vastu. Senati hääletusega lõppes uue valitsuse ametissekinnitamise protseduur parlamendis.

Mitu opositsiooniparteid boikoteeris hääletamist, väites, et Gentiloni valitsusel ei ole legitiimsust pärast põhiseadusreferendumil saadud kaotust.

Itaalia alamkoda kiitis teisipäeva õhtul Gentiloni valitsuse koosseisu heaks häältega 368-105.

Gentilon on öelnud, et tema valitsus jätkab niikaua, kui neil on parlamendi enamuse toetus.

Sarnaselt Renzile kavatseb uus peaminister nõuda ELilt suuremat abi rändetulvaga toimetulemisel ning eelarvereeglite leevendamist. Lisaks lubas peaminister valitsuse abi riigi suurima panga Monte dei Paschi di Siena päästmiseks, nimetas riigi majanduse seisu tugevaks, et möönis Renzi läbikukkunud põhiseadusmuudatuste tagasilükkamiseni viinud rahulolematust.

Üks tähelepanuväärne muutus, mille Gentiloni kavatseb läbi viia, on Itaalia mahajäänud lõunaosa jaoks eraldi ministeeriumi loomine.

«Me peame tegema lõuna heaks palju enam,» tõdes valitsusjuht.

Gentiloni sõnul on edasistel arengutel Süürias tähtis osa Euroopa Liidu ja Venemaa edasiste suhete kujundamises ning Itaalia jääb USA liitlaseks. Itaalia on suhtumises Venemaasse üks leebemaid ELi riike ja on korduvalt kutsunud arutama Kremlile sõja eest Ukraina kehtestatud sanktsioonide otstarbekust, ehkki ei ole kunagi ELi ühispositsioonist hälbinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles