ISIS jagas näpunäiteid veoautorünnaku tegemise kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini jõuluturu rünnakus kasutatud veomasin
Berliini jõuluturu rünnakus kasutatud veomasin Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Äärmusrühmituse ISIS väljaanne Rumiyah jagas näpunäiteid, kuidas panna toime suure ohvrite arvuga veoautorünnak.

Džihadistide propagandaväljaanne kutsus võitlejaid üks kuu enne nüüdset Berliini jõuluturu rünnakut üles tegema selliseid veoautorünnakuid nagu sel suvel Prantsusmaal Nice’is, edastab The Independent.

Nice'i promenaad pärast rünnakut
Nice'i promenaad pärast rünnakut Foto: Giuseppe Cacace/AFP/Scanpix

Rumiyah artiklis ülistatakse Nice’i rannapromenaadil autoga rahvamassi sõitnud Prantsuse-Tuneesia kodakondsusega Mohamed Lahouaiej Bouhleli, kelle tõttu kaotas 14. juulil, mil oli  Prantsuse rahvuspüha, elu 84 inimest.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel
Mohamed Lahouaiej Bouhlel Foto: -/AFP/Scanpix

Islamistide sõnul on veoauto väga efektiivne taparelv, mille abil on võimalik ootamatult ja kiiresti rünnata.

Väljaande näpunäidete kohaselt tuleb selliseid rünnakuid korraldada kohtades, kus on palju rahvast, näiteks turgudel, festivalidel, paraadidel ja poliitsündmustel.

Berliini jõulutururünnakus kasutatud veomasin
Berliini jõulutururünnakus kasutatud veomasin Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

ISISe väljaande artikli juures on illustreerivaks fotoks New Yorgi tänupühaparaad, kui üks võimalikke ja sobivaid sihtmärke.

Sel esmaspäeval leidis veoautorünnak aset Saksamaa Berliini jõuluturul, kus hukkus 12 ja sai vigastada 48 inimest.

Saksa võimud otsivad selle rünnaku toimepanemisega seoses taga Tuneesia päritolu Anis Amrit, kelle isikut tõendavad dokumendid leiti rünnakuautost.

Saksa politsei jälgis Amrit pool aastat enne rünnakut, kuna kahtlustati ta seotust islamiäärmuslastega ja ta radikaliseerumist ning et ta on valmis rünnakut toime panema. Amri ei saanud Saksamaal oma kriminaalse mineviku tõttu asüüli ja ta taheti riigist välja saata, kuid see venis.

ISIS kirjutas Berliini rünnaku enda arvele ning nende propagandakanal Amaq nimetas Amrit oma sõduriks, kes tegutseb «üksiku hundina».

Saksa politsei kahtlustas Berliini jõuluturu rünnakus esmalt poolakast veoautojuhti ja asüülitaotlejast pakistanlast, kuid uurimine näitas, et nemad ei olnud ründajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles