Itaalia populistid otsustasid europarlamendis liberaalidega ühte heita

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beppe Grillo.
Beppe Grillo. Foto: REMO CASILLI/REUTERS/Scanpix

Itaalia suurim opositsioonierakond populistlik Viie Tähe Liikumine otsustas tänasel hääletusel lahkuda Euroopa Parlamendis euroskeptikute fraktsioonist ja ühineda liberaalidega.

Partei ametiisikute sõnul toetas 78,5 protsenti hääletusel osalenud erakonna liikmeist ettepanekut taotleda ühinemist Euroopa Liberaalide ja Demokraatide Liiduga (ALDE), mille liikmete enamus toetab Euroopa edasist integratsiooni.

ALDE otsustab Viie Tähe liikumise taotluse rahuldamise homme.

«Viimased Euroopa arengud, nagu Brexit, on pannud meid uuesti mõtlema EFDD (Euroopa Vabaduse ja Otsedemokraatia) grupi olemusele,» ütles erakonna juht Beppe Grillo, viidates parlamendifraktsioonile, mida juhib endine UKIP-i liider Nigel Farage. «Jäämine EFDD liikmeks tähendab seista järgmised kaks ja pool aastat silmitsi ühise poliitilise eesmärgi puudumisega,» lisas ta.

UKIP on EFDD suurim osapool ning pärast Briti parlamendisaadikute lahkumist Euroopa Parlamendist pärast nende ametiaja lõppemist 2019. aastal võib fraktsioon laguneda. Euroopa Parlamendis ei saa olla britte pärast seda, kui Suurbritannia lõpetab Euroopa Liidust lahkumise protsessi.

Kui M5S liitub ALDE-ga, siis saab sellest suuruselt kolmas fraktsioon Euroopa Parlamendis paremtsentristliku Euroopa Rahvapartei (EPP) ning Sotsialistide ja Demokraatide (S&D) järel, kirjutas Grillo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles